ANM: inceput de noiembrie calduros, cu sanse mari de precipitatii. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inceputul lunii noiembrie se caracterizeaza printr-o vreme frumoasa, mai calda decat normalul acestei perioade, insa dupa data de 5 noiembrie va urma o scadere a valorilor termice, dar si o probabilitate crescuta de aparitie a precipitatiilor, in aproape toata tara, se arata intr-o prognoza ANM, valabila in intervalul 3-15 noiembrie.

In Banat, regimul termic va marca o crestere la inceputul intervalului, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va creste de la 15 grade pe 2 noiembrie, pana la 18 grade pe 3 noiembrie, vremea devenind calda pentru aceasta perioada. Ulterior, un nou proces de racire va determina o scadere a valorilor termice diurne, care, intre 6 si 10 noiembrie, vor fi de 12 – 13 grade, pentru ca spre sfarsitul intervalului de prognoza sa ajunga la 9 – 10 grade, valori apropiate de mediile multianuale ale mijlocului lunii noiembrie.

Valorile termice nocturne vor creste si la inceputul primei saptamani, de la 5 grade in prima noapte, spre 9 – 10 grade in intervalul 3 – 5 noiembrie, apoi vor scadea spre 4 – 5 grade intre 8 si 12 noiembrie si chiar spre 2 grade la finalul celor doua saptamani. Ploi pe arii restranse si slabe cantitativ se vor semnala indeosebi pe 4 si 5 noiembrie si, din nou, dupa data de 10 noiembrie.

In Crisana, vremea se va incalzi la inceputul intervalului de prognoza. Temperaturile maxime vor creste de la 11 grade in prima zi, spre 17 grade pe 3 si 4 noiembrie, caracterizand un regim termic peste cel climatologic specific perioadei. Apoi valorile termice vor fi in scadere, spre 12 – 13 grade intre 5 si 10 noiembrie, cand vremea va deveni normala din punct de vedere termic si chiar spre 8 grade, in medie, in ultimele zile ale prognozei.

Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare si vor creste de la 5 grade la inceput, pana la 9 grade intre 3 si 5 noiembrie, apoi vor scadea spre aproximativ 4 grade in intervalul 7 – 11 noiembrie si chiar spre zero grade, la finalul celei de-a doua saptamani a intervalului de prognoza. Va ploua local in jurul datelor de 2, 4 si 5 noiembrie, iar in restul intervalului ploi slabe cantitativ se vor semnala trecator, pe arii restranse.

In Transilvania, prima saptamana va debuta cu o incalzire a vremii, astfel incat temperaturile maxime vor creste, de la 11 grade pe 2 noiembrie, pana la 14 grade pe 4 noiembrie, iar cele minime de la -1 grad in prima noapte, spre 6 – 7 grade, intre 3 si 6 noiembrie, in medie. Apoi, vremea se va raci si media regionala a temperaturilor maxime, de 10 – 11 grade, va caracteriza o vreme normala termic intre 6 si 9 noiembrie, pentru ca apoi sa scada spre 6 grade la sfarsitul celei de-a doua saptamani.

Minimele termice in perioada 7 – 12 noiembrie se vor situa in jurul unei medii regionale de aproximativ doua grade, apoi vor scadea si, pe 14 – 15 noiembrie, vor deveni predominant negative, atingand o medie de -2 grade. Ploi locale se vor semnala in intervalul 2 – 5 noiembrie, dupa care probabilitatea pentru precipitatii va creste din nou dupa data de 10 noiembrie, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ si pe arii restranse.

In Maramures, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o crestere a regimului temperaturii aerului, temperaturile maxime vor creste de la 10 grade in prima zi, pana la 16 grade pe 4 noiembrie, cand vremea va deveni calda pentru aceasta data. Dupa acel interval va avea loc o racire care va determina inregistrarea unor valori termice apropiate de cele normale climatologic, respectiv 10 – 12 grade, intre 5 si 10 noiembrie, cu o noua tendinta de scadere la sfarsitul celei de-a doua saptamani, cand se vor atinge 7 grade, in medie.

Minimele nocturne vor creste la inceput, de la 3 grade in prima noapte, pana la 7 – 8 grade in intervalul 3 – 5 noiembrie, dupa care, la sfarsitul intervalului de prognoza, vor cobori spre o medie regionala de -1 grad pana spre zero grade. Ploile vor fi mai frecvente in perioada 2-5 noiembrie, iar ulterior vor mai fi precipitatii slabe, pe arii restranse, cu o probabilitate mai mare dupa data de 10 noiembrie.

In Moldova, in intervalul 2 – 5 noiembrie, temperaturile maxime vor oscila usor, in jurul mediei de 13 grade, iar pana pe 9 noiembrie aceeasi medie va fi de 10 – 11 grade. Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza, vremea se va raci treptat astfel incat pe 14 si 15 noiembrie se va ajunge la o medie regionala de 5 – 6 grade.

Minimele nocturne vor creste de la 3 grade in prima noapte, pana la 7 – 8 grade, in 4 noiembrie, dupa care se vor mentine intre 1 si 3 grade, iar la sfarsitul celor doua saptamani vor cobori spre o medie regionala de -1 grad Celsius. Ploile vor fi mai frecvente in perioada 2-6 noiembrie, iar ulterior vor mai fi precipitatii slabe, pe arii restranse, cu o probabilitate mai mare dupa data de 10 noiembrie.

In Dobrogea, pana pe data de 5 noiembrie, temperaturile maxime vor oscila usor, in jurul mediei de 15 grade, iar pana pe 9 noiembrie aceeasi medie va fi de 12 – 13 grade, dupa care, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, vremea se va raci treptat, astfel incat pe 14 si 15 noiembrie se va ajunge la o medie regionala de 8 – 9 grade.

Minimele nocturne vor creste de la 6 grade in prima noapte, pana la 9 grade in 4 noiembrie, dupa care se vor mentine intre 5 si 7 grade, iar la sfarsitul celor doua saptamani vor cobori spre o medie regionala de 2 – 3 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar, iar ploile, in general slabe si pe arii restranse, vor avea o probabilitate mai mare de aparitie in unele zile ale celei de-a doua saptamani.

 

In Muntenia, in urmatoarele trei zile, valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale, cu o medie a maximelor de 15 grade si minime de 5 – 8 grade, mediat regional. Apoi, vremea se va raci treptat, determinand intre 6 si 11 noiembrie, un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei din an, in medie cu 10 – 14 grade, ziua, si 2 – 5 grade, noaptea.

Pana la sfarsitul intervalului de referinta, vremea va continua sa se raceasca, iar estimarile indica pentru 14 si 15 noiembrie medii ale maximelor termice de 8 – 9 grade si ale minimelor termice de 1 – 2 grade. Ploile slabe se vor semnala local in perioada 2-4 noiembrie, iar ulterior probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare dupa data de 10 noiembrie.

In Oltenia, pana in data de 5 noiembrie, valorile termice se vor mentine mai ridicate decat cele normale, cu o medie a maximelor de 15 – 18 grade si minime de 7 – 9 grade, mediat regional. Ulterior, vremea se va raci treptat, determinand intre 6 si 11 noiembrie un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei din an, in medie cu 11 – 13 grade, pe timpul zilei, respectiv de 3 – 6 grade, noaptea.

Pana la sfarsitul intervalului de prognoza analizat, vremea va continua sa se raceasca, iar estimarile indica pentru 14 si 15 noiembrie medii ale maximelor termice de 8 – 9 grade si ale minimelor termice de pana la doua grade. Regimul pluviometric va fi deficitar si ploile, in general slabe si pe arii restranse, vor avea o probabilitate mai mare de aparitie in unele zile ale celei de-a doua saptamani.

La munte, in intervalul 2 – 9 noiembrie, vremea va fi usor mai calda decat ar fi normal, cu maxime in medie de 6 – 10 grade si minime pozitive spre 2 – 3 grade, in cea mai mare parte a zonei montane. Din 10 noiembrie, insa, racirea vremii va determina temperaturi apropiate sau chiar sub mediile multianuale, cu 1 – 6 grade, ziua, si sub pragul de inghet, noaptea. Cele mai scazute valori sunt asteptate spre sfarsitul celei de-a doua saptamani. Se vor semnala precipitatii, predominant ploi, intre 2 si 6 noiembrie, iar ulterior probabilitatea de aparitie a precipitatiilor sub forma de ploi, lapovite si ninsori va fi mai mare dupa data de 10 noiembrie.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE