vaci Holstein

Vaccinarea la animale: cum se realizeaza si de ce este importanta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, bolile aparute la oameni si animale sunt din ce in ce mai imprevizibile, in special din cauza mutatiilor tot mai dese ale tulpinilor si ale microorganismelor. In zootehnie, aceasta tendinta poate avea implicatii majore asupra productivitatii, iar o imbolnavire in masa a animalelor poate cauza pagube semnificative.

In contextul in care sistemul imunitar al animalelor nu se poate regla suficient de repede pentru a putea raspunde eficient amenintarii virusurilor sau a bacteriilor, este necesar ca acesta sa fie sustinut de catre om, prin vaccinare.

In cele ce urmeaza vom discuta despre importanta vaccinarii la animale, vom prezenta modul in care se realizeaza si vom vorbi despre greselile pe care proprietarii de animale le fac si care duc la slabirea sistemului imunitar al necuvantatoarelor.

De ce este importanta vaccinarea animalelor

La fel ca oamenii, animalele sunt expuse la o mare varietate de virusuri si bacterii, pe care le pot contracta fie prin contact direct cu un animal infectat, fie indirect, prin expunerea la anumiti factori nocivi de mediu.

In conditiile in care sanatatea oricarui animal poate fi pusa usor in pericol de o serie de boli grave extrem de usor de contacta, orice necuvantator are o nevoie regulata de deparazitari interne, externe si de vaccinari. In cazul celor din urma, este necesar sa se urmeze o schema de tratament, care iti va fi comunicata si pusa in aplicare de catre medicul veterinar, in functie de fiecare specie in parte.

Din planurile de tratament nu trebuie scoase nici animalele de companie, intrucat si acestea sunt predispuse la foarte multe boli. Raia la pisici sau rabia la caini sunt boli destul de comune si nocive pentru animale, iar daca nu luate masuri eficiente de tratament, bolile pot cauza probleme serioase pentru acestea. Pe langa tratamente, specialistii recomanda si anumite proceduri speciale, precum cea de microcipare caini si nu numai, prin care proprietarul se poate asigura ca animalul va putea fi identificat rapid in caz de pierdere.

 Cand este necesara vaccinarea

Cu toate ca scopul principal al vaccinurilor este acela de a preveni infectarea animalelor cu anumite virusuri si bacterii, modalitatea si perioada in care acestea se realizeaza difera in functie de o serie de situatii distincte.

In primul rand, vaccinurile se realizeaza in cadru organizat, in timpul campaniilor de vaccinare obligatorii, precum vaccinarea antirabica, antipseudopestoasa la pasarile de curte sau anticarbunoasa, campanii cu care toti proprietarii trebuie sa se conformeze si sa se asigure ca animalele vor fi vaccinate.

De asemenea, exista si vaccinurile conditionate de o aparitia unor focare contagioase, cand toate animalele care provin dintr-o specie cu risc vor trebui supuse acestei forme de tratament preventiv.

Nu in ultimul rand, exista si vaccinurile optionale, pentru prevenirea aparitiei unor boli pentru care exista vaccin, dar care nu sunt incluse in schema de tratament pentru respectiva specie.

Cum se realizeaza vaccinarea la animale

Vaccinarea la animale este o activitate care cade in responsabilitatea medicului veterinar, intrucat el este cel care stabileste intregul cadru prin care sa se asigure un tratament optim al tuturor animalelor.

In primul rand, veterinarul va monitoriza starea de sanatate a animalelor, le va examina si va stabili o schema personalizata de tratament, in care vor fi incluse bolile pentru care se vaccineaza si tipul vaccinului care urmeaza a fi administrat.

De asemena, veterinarul va elibera proprietarului prescriptia vaccinurilor ce urmeaza a fi administrate, va oferi instructiuni cu privire la depozitarea si modul de administrare a vaccinului, urmand sa monitorizeze reactiile post tratament ale animalelor.

Veterinarul, prin competenta si experienta sa, este direct raspunzator de administrarea corecta a vaccinurilor la toate animalele si de promovarea corecta a tututor programelor de imunizare demarate la nivel national. Tot el este responsabil cu stabilirea necesarului de produse biologice, dar si numarul de doze, astfel incat vaccinurile efectuate sa fie cat mai eficiente si sa asigure folosirea corespunzatoare a sumelor cu destinate achizitiei de vaccinuri.

Vaccinarea este una dintre cele mai importante practici de care orice crescator ar trebui sa tina cont. Pentru o afacere de succes in zootehnie poate fi sustinuta doar atunci cand animalele sunt sanatoase si protejate de boli, este important sa respectam schemele de tratament si sa actionam prompt, in cazul unei focare de boli.  

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE