Graul romanesc nu mai este preferat de cel mai mare importator din lume. Noua tara din care a ales sa cumpere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume a cumparat o cantitate record de grau din Rusia, tara care a inregistrat in acest an cea mai mare productie din lume, lucru care ii ofera un avantaj strategic, de a-si consolida si mai mult pozitia in raport cu rivalii sai,  noteaza Agerpres.

Astfel, Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC – entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean) a achizitionat cantitatea de 530.000 de tone de grau din Rusia, in urma unei licitatii.

Aceasta este cea mai mare cantitate de grau rusesc cumparata vreodata de Egipt la singura licitatie incepand din sezonul 2012-2013. Livrarile atractive de grau rusesc reprezinta 80% din achizitiile de grau ale Egiptului in acest sezon, comparativ cu mai putin de jumatate in perioada similara a anului trecut.

In sezonul 2020-2021, Egiptul a cumparat din Rusia o cantitate 2,3 milioane de tone de grau, in timp ce achizitiile din Ucraina s-au ridicat la 530.000 de tone, iar cele din Romania la doar 60.000 de tone, arata datele Bloomberg.

Rusia aproape a terminat recoltatul graului, iar productia este astepata sa se apropie de recordul din 2017, ceea ce ar ajuta Rusia sa redobandeasca pozitia de cel mai mare exportator mondial. In contrast, recolta Ucrainei a scazut usor comparativ cu cea de anul trecut, iar productiile au scazut foarte mult in Franta si Romania, ceea ce face graul rusesc si mai competitiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE