Perspective slabe de export pentru marii producatori de grau din UE. Romania este afectata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perspectivele pentru export la cei mai mari producatori europeni de grau din UE, inclusiv Romania, s-au inrautatit in contextul evenimentelor petrecute in ultima perioda.

Recolta de grau a Frantei, cel mai mare producator de grau al blocului comunitar, este estimata la 30,3 milioane tone in acest an, in scadere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019, a anuntat joi Comisia Europeana.

Astfel, recolta Romaniei este prognozata la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va inregistra, de asemenea, o scadere.

Cultivatorii de grau din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a inceput cu o toamna ploioasa ce a afectat insamantarile si o primavara secetoasa, care a redus randamentele la hectar. In acest conditii, Comisia Europeana estimeaza ca exporturile de grau ale UE in sezonul urmator ar putea sa scada cu peste 25% comparativ cu 2019, pana la 25 milioane de tone.

Totusi, lunile mai si iunie ploioase ar putea ajuta la stabilizarea conditiilor, sustine asociatia fermierilor germani DBV intr-un raport publicat joi. Recoltatul tocmai a inceput in spatiul intracomunitar, iar cea mai mare parte a culturii urmeaza sa fie stransa in luna iulie.

Cu toate acestea, imbunatatirea perspectivelor privind recoltele de grau ale altor mari exportatori precum Rusia au tinut sub control preturile, iar lipsurile ar putea fi compensate cu recoltele usor mai bune de porumb si orz.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE