Reuters: scadere semnificativa a productiei de grau a Romaniei, din cauza secetei

Facebook
Twitter

Potrivit Reuters, productia de grau a Romaniei va inregistra o scadere semnificativa in acest an, din cauza secetei prelungite, insa tara noastra va avea un surplus suficient de mare astfel incat sa poata participa la licitatiile internationale organizate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grau.

Romania, al doilea exportator de grau din Uniunea Europeana, este un important furnizor de cereale in zona Orientului Mijlociu, alaturi de Franta si Rusia, iar Egiptul este cel mai important cumparator pentru graul romanesc.

„Este o dubla lovitura. Observam ca este un an foarte rau pentru grau, situatia este similara cu cea din 2002, cand plantele au inghetat iarna din cauza lipsei stratului de zapada si apoi primavara nu a plouat deloc”, a explicat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Fostul ministru a mai declarat pentru Reuters ca datele de pe teren arata ca in 10 din cele 41 de judete, recoltele sunt afectate „pana la 100%”.

Asteptarile fermierilor: o productie cuprinsa intre 5 si 7,4 milioane de tone

Fermierii si traderii consultati de Reuters se asteapta ca in acest an Romania sa recolteze o cantitate de grau cuprinsa intre 5 si 7,4 milioane tone, dupa ce anul trecut a inregistrat o recolta record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafata de 2,1 milioane hectare.

Totusi, o recolta mai redusa, pe fondul secetei excesive, va avea un impact benefic, prevenind raspandirea in cereale a cornului secarei (o ciuperca care paraziteaza diferite cereale – n. r.) – o cerinta cheie a cumparatorilor de grau din Egipt, sustin expertii.

„Romania se confrunta cu o seceta pedologica destul de severa”, a apreciat Sebastien Devos de la Koepta brokerage in Romania. Acesta a adaugat: „Romania va ramane exportator de grau, probabil cu aproximativ 3,5 milioane tone, si prin urmare va putea participa la licitatiile internationale, cum ar fi cele organizate de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC – entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean), in functie de preturile internationale si de nivelul cererii”.

Ministrul Oros, despre seceta: multi fermieri se gandesc sa reinsamanteze

Ministrul a declarat ca, din primele evaluari, exista aproape un milion de hectare de culturi afectate de seceta in Romania, iar unii fermieri se gandesc sa reinsamanteze pentru a-si diminua pierderile.

„Din pacate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost insamantate in toamna cu grau, secara, cereale si rapita, pana acum, din datele partiale pe care le avem, se pare ca aproape un milion de hectare sunt afectate intr-o anumita masura, de peste 50% grad de afectare”, a precizat Oros.

La momentul actual, Romania se confrunta cu o seceta pedologica moderata, puternica si extrema la cultura graului de toamna, avand diferite grade de intensitate in functie de fiecare regiune a tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE