Prognoza agrometeo: raciri ale vremii si deficit de umiditate la grau si porumb

Facebook
Twitter

In urmatoarea saptamana, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, in toate regiunile tarii, iar in ceea ce priveste rezerva de umiditate la grau si porumb este, in continuare, una scazuta, se arata in ultima prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 20-26 mai.

Pe ansamblu, vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 11…21°C in prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice si 6…17°C in restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12…25°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 0…16°C, in toate zonele de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 10…22°C la nivelul intregii tari, valori optime parcurgerii proceselor vegetative la prasitoarele semanate pana la aceasta data. Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Maramuresului.

Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, izolat in nord-vestul Maramuresului. In stratul de sol 0-20 cm, in cultura neirigata de porumb, se vor inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Transilvania, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, centrul si izolat in vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Banatului si a Olteniei, local in nordul, nord-vestul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul si sudul Moldovei, nordul, vestul, sudul, sud-vestul si izolat sud-estul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfasura pe ansamblu normal in aproape toata tara, iar pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi mai intensificate.

De asemenea, la culturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite accentuate de apa in sol, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba. Culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de alungire a paiului (30-100%), ”burduf” si inspicare (10-50%), precum si inceputul infloririi (10-30%), indeosebi in semanaturile infiintate in perioada optima.

Rapita va parcurge predominant inflorirea (20-100%) si formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafetelor cultivate. Functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), rasarirea (30-100%) si aparitia primelor frunze (20-100%).

La porumb se vor inregistra fazele de germinare si rasarire (30-100%), aparitia frunzei a treia (20-100%) si inceputul infrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. Sfecla de zahar se va afla la germinare, rasarire si aparitia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la incoltire, rasarire si dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%).

Speciile de samburoase isi vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar semintoasele, legarea rodului, infrunzirea si inflorirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, la nivelul intregii tari.

Lucrarile agricole specifice (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Definitivarea semanatului la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui);
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor, buruienilor si daunatorilor la speciile de toamna;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Continuarea aplicarii ingrasamintelor minerale complexe in culturile de primavara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE