Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca productia maxima de grau din acest an ar putea fi de 5-5,5 milioane de tone, incomparabila cu cea inregistrata in anii mai buni, in care tara noastra reusea sa produca si 9 milioane de tone.
„Estimarile sunt destul de aproximative. Avem facute estimari si de catre asociatiile de fermieri si de catre unii dintre fermieri. Sigur, comparand suprafetele care au fost insamantate, si aici ne referim la 2,9 milioane de hectare care au fost in toamna insamantate cu grau, orz, orzoaica, secara, rapita, si daca constatam pana acum ca mai mult de o treime dintre ele au fost calamitate intr-o proportie mai mare de 50% putem sa avem o apreciere a unei productii maxime de 5 – 5,5 milioane de tone la grau. In anii buni, in anii care a plouat s-a obtinut o productie de 7 chiar 9 milioane de tone de grau”, a spus Adrian Oros.
Exportul de cereale, „ultima grija a MADR”
Intrebat despre planurile statului privind exportul de cereale in contextul actual, ministrul a declarat ca aceasta este o grija, insa ultima grija a ministerului.
„Pe noi ne intereseaza ca necesarul intern sa fie asigurat si acest necesar intern pentru cereale este si va fi asigurat pentru ca noi monitorizam in permanenta stocurile, atat de la rezerva de stat, dar si de la marii fermieri si de la traderi si atunci cand a fost nevoie am suspendat aceste exporturi tocmai pentru a ne asigura ca necesarul pentru consum intern este asigurat. Anul acesta vom veni cu o masura in plus. O schema de creditare si garantare a sectorului de morarit si panificatie prin care sa isi asigure necesarul de grau si cereale pe tot anul, sa nu mai avem situatii in care sa luam masuri extreme ca sa ne asiguram ca exista suficienta rezerva”, a declarat Adrian Oros.
Ministerul face bilantul dezastrului. Iata judetele cele mai calamitate
Seful MADR a mai mentionat ca in acest moment se fac evaluari si ca ultimele centralizari rezulta ca din cele 1,3 milioane de hectare declarate calamitate pana acum au fost intocmite procese verbale pentru 850.000 de hectare. Judetele cele mai calamitate sunt Constanta cu 416.000 de hectare declarate, Tulcea cu 120.000 de hectare, Ialomita 120.000 de hectare, Braila 97.000 de hectare, Buzau – 75.000 de hectare, Galati 61.000 de hectare.
Ministrul Agriculturii a spus ca se incearca repornirea statiilor sub presiune si sa fie introdusa apa pe canale. In cazul judetului Calarasi ar putea fi irigate 75.000 de hectare, iar in judetul Tulcea inca 45.000 de hectare la cererea fermierilor.
Fermierii si traderii consultati de agentia Reuters se asteapta ca in acest an Romania sa recolteze o cantitate de grau cuprinsa intre 5 si 7,4 milioane de tone, dupa ce anul trecut a inregistrat o recolta record de aproape 10 milioane de tone de pe o suprafata de 2,1 milioane de hectare.