Adrian Oros: in primele 4 luni, nivelul absorbtiei fondurilor europene s-a situat la cel mai inalt nivel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca gradul de absorbtie a fondurilor europene s-a situat in primele patru luni ale acestui an la cel mai inalt nivel comparativ cu anii anteriori. Cu toate ca Romania traverseaza acum o periaoda dificila, platile acordate fermierilor s-au ridicat acum la suma de 211 milioane de euro, fata de 136 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2019.

„Desi acum Romania traverseaza o perioada dificila, in primele patru luni ale anului, daca va uitati pe cifre oficiale, absorbtia fondurilor europene s-a situat la cel mai inalt nivel comparativ cu anii anteriori. In primele patru luni ale anului 2020, platile efective pentru fermieri s-au ridicat la 211 milioane euro, fata de 136 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2019. Pentru implementarea actualului program european, PNDR 2014 – 2020, am corectat strategiile paguboase ale guvernarii PSD, care au generat risipirea alocarilor europene si de la bugetul national, fara a constitui o valoare adaugata certa pentru Romania”, a spus ministrul.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat ca la data preluarii mandatului nu a gasit nicio baza de date din care sa reiasa dimensiunea si evolutia stocurilor la produsele agricole.

“Din cei 700 de angajati la sediul central, MADR nu avea nici unul angajat in Departamentul de analiza si prognoze. De la inceputul crizei, am luat masura monitorizarii preturilor din piata, precum si a stocurilor la tot ceea ce inseamna produs agricol – alimente, input-uri etc. Din analiza acestor stocuri, am luat masura interzicerii exporturilor pentru o perioada scurta de timp, deoarece securitatea alimentara este esentiala pentru Guvernul PNL. Unii politruci au iesit public sa sanctioneze masura temporara de suspendare a exportului, iar cand ati constatat ca politic o astfel de masura a fost acceptata de romani ati depus proiectul de lege de interzicere a exporturilor”, a mai spus Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE