Povestea lui Adrian Raducan, fermierul intors din Spania pentru a infiinta o plantatie de mure: „Ma astept la o productie de 300 kg pe zi”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Exista multe exemple de succes ale unor tineri care s-au intors din strainatate cu gandul de a-si infiinta o afacere agricola si care, desi nu au avut experienta in domeniu, au inteles ca doar prin munca, daruire si dorinta de a excela vor putea avea succes.

Asa a procedat si Adrian Raducan, un fermier din Arcani, judetul Gorj, in varsta de 33 de ani, care in anul 2016 a decis sa renunte la jobul sau bine platit din Spania pentru a infiinta o plantatie de muri in judetul sau natal. Desi drumul catre succes nu a fost unul usor, prin munca, bani investiti si invatare continua, tanarul antreprenor a reusit, in doar 4 ani, sa se bucure de productii impresionante si de un numar foarte mare de clienti, care apreciaza calitatea produselor sale.

„Inainte sa infiintez am lucrat bucatar la un restaurant din Spania. In primavara lui 2016 am infiintat plantatia de muri. Am investit in jur de 10.000 de euro. A trebuit sa cumpar tot, practic am luat-o de la zero. Nevasta mea este din Arcani si ne-am hotarat sa facem ceva si in Romania. Eu practic, pana in 2016, nu am avut treaba cu agricultura, eu sunt din Rovinari. Tot ce am invatat despre cultura murului a fost din carti de specialitate, internet si prin experienta proprie care am capatat-o in timp”, a declatat fermierul Adrian Raducan pentru Stiri Agricole.ro.

 

 

Fonduri europene 0, productie preconizata de 300 kg pe zi

Desi o plantatie de muri necesita o investitie insemnata, fermierul a reusit sa-si procure toate echipamentele necesare si butasii prin forte proprii, intrucat procesul de acordare a fondurilor europene pentru o astfel de exploatatie este unul greoi, iar conditiile impuse sunt greu de indeplinit.

„A trebuit sa investesc bani in plantele de muri, spalieri, sarma, motocultor si motocoasa, asa cum v-am spus am plecat de la zero. Fonduri europene nu am accesat ca nu indeplinesc conditiile. Ca sa obtin fonduri trebuie un minim de 2,5 hectare si trebuie sa fie dintr-o bucata si e cam greu de gasit la noi in Gorj asa ceva. Butasii de muri i-am procurat de la cineva din Valcea. Anul trecut au inceput sa intre pe rod, am avut undeva in jur de 3 tone de mure. Anul acesta ma astept la productie cel putin dubla cu toate ca multi spun ca va fi seceta. Inca nu sunt pe profit, 3 ani de zile doar am investit. De anul trecut am inceput vanzarea si sa mai scot din profit. In fiecare an sunt cheltuieli ca muri au nevoie de intretinere. De exemplu, eu ii tai de doua ori pe an, ii tai o data primavara inainte sa intre in vegetatie si mai fac cum, se zice popular, taierea in verde pe la sfarsitul lui iunie”, ne mai spune tanarul antreprenor.

 

 

Clientii vin direct la plantatie pentru a cumpara murele

In ceea ce priveste vanzarea productiei, Adrian Raducan spune ca cererea pentru mure este foarte mare si ca persoanele interesate au venit direct la plantatie pentru a le cumpara. Deoarece a avut probleme in gasirea fortei de munca, fermierul a investit in utilaje agricole si s-a bazat pe ajutorul familiei pentru a crea o exploatatie profitabila si competitiva.

„Anul trecut toate murele le-am vandut direct din plantatie. Nu m-am deplasat deloc cu ele. Lumea vine sa cumpere mure si sa vada si plantatia. Anul trecut am fost foarte multumit. Am reusit ca sa vindem toate fructele si aveam destule fructe dar cererea a fost mare. Pe aceasta cale vreau sa imi cer scuze celor care ne-au contactat anul trecut si nu le-am putut oferi mure. In acest an sper sa onoram toate comenzile. Munca o facem in familie,cumnati, mama cu tata si plus mai luam cate un zilier ca sa ne ajute. A trebuit sa investim destul la inceput, si gropile pentru plantele de muri le-am facut cu foreza pe care a trebuit sa o cumpar. Am cumparat destule utilaje. Fara utilaje nu poti face nimic, agricultura nu se mai face cu sapa. Trebuie investit, ca forta de munca nu mai este. Si ca sa devenim competitivi trebuie sa investim in utilaje. Murele nu au nevoie de multa atentie, practic daca le ingrijesti o data pe saptamana nu ai probleme. Sunt multe lucrari care se fac de exemplu: sapat,legat, cosita iarba si multe alte lucrari care are nevoie murul”, explica Adrian Raducan.

 

 

Planuri de viitor pentru fermier

In ceea ce priveste planurile de viitor, fermierul ne-a mai spus ca isi doreste sa-si extinda activitatea si sa infiinteze o plantatie care sa se intinda pe 10 hectare. Pe langa vanzarea directa a murelor, gorjeanul spune ca isi doreste sa axeze si pe procesare si sa produca vin de mure, siropuri, palinca sau dulceata. Pe masura ce studiaza piata, antreprenorul isi doreste sa acceseze si un proiect cu fonduri europene.

„Pe viitor doresc infiintarea a 10 hectare de mure. Eu am cunostinte destule in Spania de la intermediari care doresc sa cumpere aceste fructe dar imi trebuie cantitate multa. Cei mai multi mi-au spus ca vorbim numai de un tir si pe buna dreptate, nu convine la nimeni sa  vina sa cumpere 300 de kg la zi cat preconizez ca voi produce anul viitor cand va fi randamentul maxim. Da, anul acesta lucrez la un nou proiect. Vin de mure, siropuri, palinca si dulceata. Doresc ca pe viitor sa incepem sa investim la o scara larga. Anul acesta voi face putin din fiecare pentru vanzare sa studiez piata si sa vad pe ce produse ma voi axa si in functie de acest lucru voi incerca sa fac un proiect cu fonduri europene”, spune fermierul.

 

 

Fermierul a initiat un concurs pe pagina sa de Facebook, unde ofera 50 kg de mure castigatorului

Pe pagina de Facebook „Mure Arcani”, persoanele interesate pot lua legatura cu fermierul si pot afla mai multe despre cum pot cumpara mure. Mai mult, acesta a organizat si un concurs, in care ofera 50 de kilograme de mure castigatorului.

„Anul acesta am initiat si un concurs pe pagina de Facebook Mure Arcani unde ofer 50 de kg de mure castigatorului”, anunta Adrian Raducan.

„Mure Arcani” este dovada ca prin munca asidua, dedicare si dorinta de a excela, poti reusi sa depasesti asteptarile si sa dezvolti o afacere profitabila si utila pentru o intreaga comunitate, care poate beneficia de fructe proaspete, tocmai culese de pe camp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE