5 culturi de legume profitabile si usor de plantat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Culturile de legume pot deveni o afacere profitabila, chiar și pe suprafete mici. Ai nevoie doar să realizezi un plan bine pus la punct şi să ţii cont de necesităţile specifice fiecărui tip de cultură.

Deşi există numeroase soiuri de legume la care te-ai putea gândi, noi am pregătit o listă cu acele culturi care au randament bun şi care îţi pot aduce profit:

Varza Kale – o piaţă în creştere

Varza Kale este considerată a fi o cultură de nişă, însă cu un mare potenţial de a aduce profit. Deşi în România încă nu există mulţi agricultori care investesc în această cultură, recoltele.

bogate şi piaţa în creştere fac din cultura de varză Kale o afacere care merită să fie luată în considerare, conform ideideafaceri.ro.

Este recomandat ca aceasta să fie cultivată primăvara, în lunile aprilie-mai, când temperaturile depăşesc 23-24 de grade Celsius. Poate dura până la 3 luni ca să se dezvolte complet şi să poată fi comercializată. Varza Kale trebuie plantată pe rânduri, la o distanţă de aproximativ 20 de cm între plante şi 50 cm între rânduri.

Înfiinţarea unei culturi poate ajunge până la 10.000 de euro, raportat la un teren agricol cu o suprafaţă de 2.000 de mp, iar veniturile pot trece de 15.000 de euro.

Tomatele româneşti – o afacere susţinută financiar

Cultura de roşii româneşti este o cultură profitabilă, această legumă fiind una dintre cele mai populare la nivel mondial. Spre deosebire de cele din import, roşiile româneşti sunt recunoscute pentru gustul lor aromat, iar investiţia în această cultură se poate dovedi a fi una de succes.

Deşi la noi în ţară roşiile sunt cultivate preponderent în câmp deschis, există un program special de subvenții dedicat pentru susţinerea culturilor de tomate în spații protejate (sere, solarii), prin care agricultorii pot beneficia de un ajutor de minimum 3.000 de euro pe an. Avantajul constă și în capacitatea de a produce tomate timpuriu, ceea ce poate aduce câștiguri importante, dar și cultivarea în mai multe cicluri, obținând două recolte pe an (ciclul I și ciclul II). Pentru culturile în solarii, veniturile se pot dubla după numai un an.

Indiferent că alegi plantarea lor în câmp deschis sau în spaţii protejate, cultura roşiilor de grădina şi solarii trebuie să beneficieze de câteva lucrări de întreținere care îţi vor asigura o recoltă sănătoasă şi bogată.

Castravetele amar – o legumă pentru sănătate

Deşi este o cultură destul de nouă pe piaţa din România, fermierii au început să descopere beneficiile pe care le poate aduce cultivarea castravetelui amar, mai ales că momordica, aşa cum mai este cunoscut, este recomandat persoanelor care suferă de diabet.

Cultura de castravete amar nu are nevoie de multe lucrări de îngrijire şi poate fi lăsat să crească pe spaliere, până la 3-4 m, sau să se întindă direct pe pământ. Seminţele trebuie plantate într-un sol cu o temperatură crescută, de preferat la sfârşitul primăverii, atunci când temperatura de afară este cuprinsă între 22 şi 30 de grade Celsius. Seminţele trebuie puse la distanţă de până la un metru între plante pe rând şi doi metri între rânduri.

Investiţia pentru construirea unei sere de numai 240 mp, cu toate sistemele necesare, achiziţia de seminţe şi a termometrelor pentru pământ ajunge la 4.000 – 5.000 de euro, iar o singură bucată de castravete se poate vinde chiar şi cu 5 lei.

Usturoiul autohton – o afacere cu potenţial

O altă cultură care se poate dovedi profitabilă este cea a usturoiului românesc, iar cea mai mare investiţie la început este achiziţionarea semințelor, care poate ajunge la 2.500 – 3.000 de euro.

Pentru plantarea usturoiului pe un hectar este nevoie de 700 kg de sămânţă, iar recolta ajunge până la 7 tone.

Cultura de usturoi este o cultură uşoară şi nu are nevoie de tratamente speciale, însă, pentru obţinerea unor recolte bogate şi sănătoase, este necesar să fie îndepărtate buruienile la timp, iar recoltatul se face manual şi cu multă grijă.

Topinamburul sau napul – din nou la mare căutare pe piaţă

Napii sunt căutaţi pe piaţa din România, pentru gustul lor, dar şi pentru beneficiile lor pentru sănătate, mai ales că, pentru fermieri, este o cultură profitabilă pe suprafeţe mici.

Cultura de topinambur se poate face în două moduri, fie prin plantarea răsadurilor, fie prin plantarea tuberculior în pământ. Tuberculii pot fi plantaţi toamna sau primăvara, iar înainte de plantare este necesară prăşirea terenului. Aceştia se plantează la o distanţă de 30 – 50 cm între plante şi 70 cm între rândurile cu napi, iar ulterior are nevoie de multă umezeală.

Indiferent de soiul de legume pe care îl vei cultiva sau cu care vrei să îţi extinzi cultura deja existentă, ţine cont şi de costurile implicate şi de potenţialul fiecăreia.

Sursă foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE