AFIR: sprijin de 50.000 de euro pentru orice tanar fermier care se intoarce in tara pentru a infiinta o afacere agricola

Facebook
Twitter

Tinerii care se afla in diaspora si care isi doresc sa se intoarca in tara pentru a infiinta o afacere agricola vor putea beneficia de finantare europeana nerambursabila, prin intermediul submasurii 6.1, lansata deja in consultare publica de catre AFIR.

Astfel, in versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), potentialii beneficiari pot afla informatii despre modalitatea de accesare a finantarii nerambursabile pentru tinerii cetateni romani din afara granitelor tarii care se instaleaza ca sefi sau manageri ai exploatatiei.

Potrivit documentului, pot solicita finantare europeana nerambursabila tinerii fermieri din diaspora care au absolvit in ultimii cinci ani calendaristici dinaintea depunerii cererii de finantare un program de studiu in domeniul agricol atat din tari membre ale Uniunii Europene, cat si din tari terte UE,

Totodata, o alta conditie este ca acestia sa fi avut un loc de munca atat in tari membre ale Uniunii Europene, cat si in tari terte, in domeniul agricol, cel putin trei luni in ultimele 12 luni dinaintea depunerii cererii de finantare.

„O modificare importanta este eliminarea obligativitatii apostilarii documentelor care dovedesc locul de munca sau absolvirea programelor de studii. Pentru dovada locului de munca, in cazul in care solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostila, acesta poate sa depuna un certificat de inregistrare care dovedeste prezenta solicitantului in statul in care a desfasurat activitate cel putin 3 luni in ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de finantare si emis de autoritatile locale (ex. politia sau primaria), care cuprinde numele si adresa persoanei inregistrate, precum si data inregistrarii. Certificatul trebuie sa fie insotit de alt document care sa faca dovada raporturilor de munca incheiate in statele membre de tipul: contract individual de munca/ certificat de angajare, ori o dovada privind desfasurarea unei activitati independente/ raport de munca/ stagiu de practica/ internship/contract de ucenicie sau alt document eliberat de angajator in conformitate cu actele in vigoare ale acelui stat”, se arata in comunicatul AFIR.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, in valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole (dimensiunea exploatatiei agricole se poate calcula si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE