Adrian Oros, MADR: Vom sprijini agricultorii sa isi asigure culturile. Afla cand si cati bani pot lua fermierii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca vor fi luate o serie de masuri de sprijin a companiilor care activeaza in agricultura si industria alimentara, in contextul secetei extreme si a pandemiei de Covid-19.

„Ne-am gandit sa incurajam agricultorii care vor sa isi asigure productiile. Chiar daca de anul trecut a existat o forma de sprijin prin masura 17.1-Prime de asigurare a culturilor, prin care agricultorii erau incurajati sa faca aceste asigurari, Ministerul platindu-le pana la 70% din pretul politei de asigurare, am constatat ca s-au semnat doar 998 de contracte, desi erau 1.077 de cereri de finantare si s-au cheltuit 1,75 de milioane euro ”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va fi deschisa estimativ la 11 mai. Vom avea o alocare disponibila de circa 40 de milioane de euro. In cadrul acestei sesiuni nu se aplica selectia proiectelor, astfel incat toate cererile eligibile vor fi finantate”, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul spune ca procedurile au fost simplificate, fiind operate modificari importante la recomandarea AFIR si a asociatiilor de fermieri, astfel:

  • acordarea aceeasi intensitati a sprijinului pentru toti fermierii, adica 70%.Pana acum fermierii mici primeau 70% din valoarea primei de asigurare, iar fermierii mari doar 55%;
  • va fi deschisa o singura sesiune anuala de depunere a cererilor de finantare atat pentru culturile de toamna, cat si pentru culturile de primavara, indiferent de tipul culturii;
  • au fost eliminate o serie de documente care trebuiau depuse la dosar, conform Ghidului solicitantului, fermierii avand obligatia de a depune doar contractul de asigurare cu anexe, documente care atesta plata a cel putin 50% din valoarea integrala a politei de asigurare, actul de dentitate si documentul care arata codul IBAN;
  • beneficiarii nu mai suntobligati sa depuna documente stampilate, extrasul din registrul agricol, documente care sa ateste ca s-a incheiat asigurarea penrtu fiecare parcela si s-a clarificat modalitatea de a prezenta documente care certifica platile prin POS.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE