Vin zile negre: ne paste o seceta ca cea din 1947

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cele mai negre frici par sa devina realitate. Specialistii in agricultura avertizeaza ca vom trece prin aceleasi situatii ca si inaintasii nostri: seceta de anul acesta e la fel de crunta precum cea din anul 1947.

„Suntem in pragul sau suntem in pericolul unei crize alimentare, trebuie sa gestionam foarte bine aceasta situatie sa nu ajungem in situatia grea asa cum Romania a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criza alimentara a fost cea din 1947, cunoscuta ca foametea din 1947”, atrage atentia cercetatorul Costel Vanatoru, cel care a recreat banca de seminte de la Statiunea de Cerceare de la Buzau si a creat noi soiuri de legume de-a lungul carierei sale, transmite Digi24.

Chiar si ministrul Agriculturii, Adrian Oros, recunoaste ca seceta face ravagii si ca painea se va scumpi in toamna. Daca ar fi fost doar seceta, poate ca am fi depasit situatia, dar trebuie sa facem fata si pandemiei si efectelor sale devastatoare asupra economiei.

Am vrut sa aflu mai multe despre cum a fost seceta din 1947, asa ca mi-am intrebat bunicii, care s-au cutremurat la gandul ca vor apuca iar asemenea vremuri. Atunci, rusii de abia plecau de prin satele noastre, furand tot ce puteau lua cu ei. Pentru ca nu puteau scoate butoaiele cu vin din beciuri, le gaureau cu gloante. Aceeasi soarta o aveau si animalele pe care nu le puteau trage dupa ei.

Pentru ca efectiv nu mai aveau ce manca, batranii, copilandri firavi pe atunci, isi amintesc cum adunau cu greu apa intr-un castronel de la un paraias si o fierbeau, aruncau cateva maini de rochita-randunicii si troscot, turnau putine tarate peste fiertura si asta mancau.

Si iata ca sub aceste auspicii Guvernul a dat liber exporturilor de cereale si produse procesate din cereale.

La fel, de 30 de ani, aproape ca nu a fost premier sau ministru al Agriculturii care sa nu jure ca se vor relua lucrarile la Canalul Siret-Baragan. Nici acum apa din Siret nu poate uda campurile din Baragan. Anul trecut, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, aflata sub aripa MADR, anunta ca pe 30 martie 2020 se vor relua lucrarile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE