ANM: seceta pedologica la mai multe culturi de cereale. Care sunt sansele de precipitatii in urmatoarele zile

Facebook
Twitter

Pe perioada 09 -15 aprilie 2020, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, iar in mai multe culturi cerealiere se va intalni seceta pedologica, se arata in ultima prognoza agrometeorologica ANM.

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3…17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11…25°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…10°C, in aproape toata tara, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producerea brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 3…14°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor de primavara (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificǎri temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul si izolat in centrul Transilvaniei. In Maramures, Crisana si Oltenia, local in nord-estul si vestul Banatului, nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole pe majoritatea suprafetelor agricole, iar in estul Transilvaniei si nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi usor incetinite.

In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, infratire si alungirea paiului (40-100%), in aproape toate zonele de cultura.

Rapita se va afla la infrunzire (10-18 frunze) si alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, precum si in semanaturile tardive.

Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea si inceputul cresterii frunzelor, iar la semintoase se vor semnala inmugurirea si dezmugurirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie vor predomina fazele de „plans” si inmugurire.

La culturile de primavara (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, lucerna.) insamantate pana la aceasta data, izolat se vor putea inregistra fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire). Totodata, la floarea-soarelui, sfecla de zahar si porumb se vor efectua pe suprafete agricole extinse, atat pregatirea patului germinativ, cat si lucrarile de semanat.

Lucrarile agricole de sezon (semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, pregatirea patului germinativ, etc.) se vor efectua in general normal la nivelul intregii tari.

Recomandari de specialitate pentru aceasta perioada

  • Efectuarea insamantarilor culturilor din prima urgenta (orzoaica, ovaz, borceag, lucerna, sfecla de zahar);
  • Pregatirea patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE