ANM: incep ploile, insa cantitatea de apa e insuficienta pentru a combate seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea se va incalzi in urmatoarele zile, iar temperaturile vor ajunge chiar si la 27 de grade pana la sfarsitul lunii, in partea de sud si de sud vest a tarii, iar pana la data de 1 mai, in partea de sud-vest a tarii se vor inregistra si ploi, a anuntat Elena Mateescu, director general al ANM.

„Vremea va fi in incalzire din punct de vedere termic in urmatoare saptamana, o vreme mai calda decat in mod obisnuit, iar de miercuri vom vorbi de valori ale temperaturilor aerului in partea de sud si de vest a tarii de 27 de grade Celsius. Pentru ziua de 1 Mai, va fi o vreme mai calda, dar instabila in partea de sud-vest si vest a tarii acolo unde pe profilul de sol 0-20 de centimetri situatia este una satisfacatoare. Din pacate, pentru zonele afectate de seceta acei 15 litri/mp de precipitatii sau 20 de litri/mp la nivel izolat nu vor putea sa compenseze deficitul mare si de lunga durata. Pentru ca vorbim si pentru 4-11 mai si 11-18 mai, la nivelul acestor doua saptamani, din prognozele pentru urmatoarele patru saptamani, vor fi cantitati deficitare de precipitatii in aceleasi zone in care si in prezent seceta pedologica inregistreaza valorile cele mai mari”, a declarat Elena Mateescu.

Precipitatii in Banat, Crisana si Oltenia

Din punct de vedere al precipitatiilor Mateescu a anuntat ca, la inceputul lunii mai, acestea se vor manifesta cu precadere in partea de vest a Olteniei, in Banat, Crisana, si in Maramures, iar la nivel izolat in nordul Moldovei si in Transilvania.

„La acest moment asa cum arata informatiile meteorologice vor fi ploi de 1 Mai in partea de sud-vest, insemnand partea de vest a Olteniei, in Banat, Crisana, in Maramures, iar la la nivel izolat in Transilvania si in nordul Moldovei, vorbim de cantitati de precipitatii in medie de 10-15 litri/mp, iar in zonele de deal si de munte, posibil 15-20 litri/mp. Asa arata informatiile la acest moment, dar pe masura ce ne apropiem de intervalul respectiv vom reveni cu date noi. Din punct de vedere termic vorbim de valori la scara intregii tari intre 12 pana la 18-19 grade Celsius in jumatatea de vest a tarii, iar in partea de sud-est de 24-25 de grade Celsius”, a mai spus meteorologul.

Cantitatile de ploi, insuficiente pentru a reface seceta pedologica

Cu toate ca luna mai este considerata a fi cea mai ploioasa luna a primaverii, cantitatea de apa ar trebui sa se distribuie uniform „in timp si in spatiu”, astfel incat sa compenseze deficitul de umiditate din sol.

„Chiar daca luna mai, climatologic vorbind, este o luna ploioasa, cea mai ploioasa luna a primaverii, cu valori de 40-50 de litri/mp vor trebui distribuite uniform in timp si spatiu ca sa putem sa compensam la suprafata sau cel mult 20 de centimetri. Sa nu uitam ca aversele de ploaie, care aduc cantitati mai insemnate pe secvente foarte scurte de timp, nu au insa o inmagazinare favorabila ca sa vorbim de o refacere in totalitate a secetei pedologice. Vara extremelor cu siguranta va ramane sub semnul acelorasi conditii meteorologice, cu alternante de perioade foarte calduroase, cu averse in care instabilitatea atmosferica o sa fie una accentuata, cu vijelii si caderi grindina. Deja, ieri, am avut vijelii consemnate in partea de nord-vest a tarii si deja vorbim de astfel de tipuri de manifestari mai devreme comparativ cu anii anteriori”, a subliniat seful ANM.

In prezent, Romania se confrunta cu o seceta majora, iar in anul agricol actual, din care au trecut deja 8 luni, a plouat doar 240 de litri din normalul de 600.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE