Prognoza agrometeo: seceta pedologica persista. Care vor fi temperaturile medii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimei prognoze agrometeorologice ANM, valabila pentru intervalul 15-21 aprilie, in prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, se va produce o incalzire treptata a vremii, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 1…12°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si 7…19°C spre sfarsitul intervalului, valori mai ridicate cu 1…7°C comparativ cu mediile climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 9…26°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -7…12°C la nivelul intregii tari, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 9…17°C, limite optime desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile semanate pana la aceasta data, precum si continuarii insamantarilor de primavara (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de apa in stratul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova si Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei, local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul si izolat in centrul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Maramures, Crisana si Oltenia, local in nord-estul si vestul Banatului, nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul si sud-vestul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal in cea mai mare parte a tarii si mai lent in zonele depresionare din nordul si centrul teritoriului agricol. In general, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge infratirea (40-100%) si alungirea paiului (10-70%), iar cele intarziate fenologic isi vor continua aparitia frunzei a treia si infratirea (50-100%).

Cultura de rapita va inregistra infrunzirea (11-19 frunze), alungirea tulpinii (10-60%), precum si izolat, aparitia inflorescentelor in zonele de campie.

Pomii fructiferi isi vor continua dezmugurirea, inflorirea, infrunzirea si local legarea rodului la speciile timpurii de samburoase (cais, cires).

In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de „plans”, inmugurire si izolat chiar dezmugurire, indeosebi la speciile timpurii.

La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate.

Floarea-soarelui si porumbul infiintate pana la aceasta data se vor afla la germinare-rasarire, extinzandu-se suprafetele agricole insamantate.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (arat, pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fito-sanitare in vii si livezi) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Recomandari de specialitate

  • Definitivarea insamantarii culturilor din prima urgenta (orzoaica, ovaz, borceag, lucerna, sfecla de zahar);
  • Pregatirea patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
  • Continuarea efectuarii lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE