ANSVSA, recomandari pentru lucratorii din industria agroalimentara in contexul pandemiei de coronavirus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a centralizat o serie de recomandari, in contextul pandemiei de COVID-19, destinate atat producatorilor agroalimentari cat si operatorilor comerciali din aceasta industrie. Iata continutul acestor ghiduri.

Ghiduri privind siguranta alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie, in contextul evolutiei COVID-19

In zilele de 7 si 8 aprilie 2020 au fost publicate ghidul „Covid-19 si siguranta alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentara” elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)  in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Ghidul Comisiei Europene privind „Covid-19 si siguranta alimentelor”.

Ghidurile OMS/FAO si ale Comisiei Europene sunt elaborate in colaborare autoritatile competente si asociatiile de profil si au ca scop detalierea masurilor suplimentare recomandate in contextul evolutiei COVID-19 si a bunelor practici de igiena aplicabile de catre operatorii din domeniul alimentar, astfel incat sa se asigure mentinerea functionarii si integritatii lantului alimentar cat si a faptului ca cetatenii beneficiaza de alimente sigure.

Recomandarile cuprinse in ghiduri vizeaza minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situatiilor in care s-a identificat o persoana infectata COVID-19 si se adreseaza personalului din unitatile de productie si vanzare cu amanuntul si a celor care realizeaza transportul si livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandari pentru consumatori in ceea ce priveste prepararea si consumul de alimente la domiciliu.

ANSVSA subliniaza urmatoarele aspecte:

– pana la aceasta data nu exista evidente ca virusii care cauzeaza imbolnaviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica in alimente;

– regulile stricte de igiena ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminarii alimentelor de orice fel de patogen, incluzand astfel si prevenirea contaminarii alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;

– in contextul evolutiei COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie sa ia masuri de prevenire a raspandirii virusului, precum mentinerea distantarii fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar si reguli suplimentare de igiena, acolo unde este cazul, in special cand un angajat este depistat pozitiv la acest virus;

– in unitatile de vanzare cu amanuntul, o atentie deosebita trebuie acordata  masurilor de igienizare sporite, in special in zonele in care se identifica puncte de atingere cu risc ridicat (carucioare de cumparaturi, manerele usilor, cantarul utilizat de catre clienti) si in vitrinele cu alimente, deschise spre vanzare (salata, vitrinele cu produse proaspete si produse de panificatie); la dispozitia consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mainilor, la intrarea si iesirea din spatiile alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE