Ministrul Oros: toti fermierii afectati de seceta vor fi despagubiti

Facebook
Twitter

Seful MADR, Adrian Oros, a declarat ca toti fermierii afectati de seceta din acest an vor primi despagubiri din partea statului, iar dupa ce Comitetele pentru situatii de urgenta vor evalua pagubele se va trece si la alocarea banilor.

„I-am asigurat pe fermieri ca toti cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despagubiri pentru ca asa e normal. Comitetele pentru situatii de urgenta se vor intruni si vor merge sa evalueze dimensiunea pagubelor, astfel incat sa avem o imagine cat mai obiectiva, sa stim exact cati bani trebuie sa alocam, iar fermierii sa fie despagubiti”, a explicat ministrul Agriculturii.

Despagubiri si pentru apicultorii afectati de seceta

Ministrul a mai spus ca si apicultorii care au fost afectati de seceta din acest an vor primi despagubiri, cu ajutorul unor fonduri ce vor fi alocate in Programul National Apicol prin hotarare de Guvern.

„Ne preocupam acum ca pe toate suprafetele irigabile sa fie apa suficienta. Am alocat bani atat pentru modernizarea infrastructurii principale cat si pentru extinderea infrastructurii secundare, precum si pentru plata apei si a curentului pana la pompele de punere sub presiune. Ii indrumam pe fermieri sa faca cereri de incheiere a contractelor pentru ca apa sa ajunga la culturi”, a mentionat ministrul Oros.

Oros, declaratie despre ordonantele militare

Ministrul a mai vorbit si despre ordonantele militare decretate pana in prezent si a explicat ca acestea au scopul de a veni in sprijinul populatiei.

„Ordonantele militare ne permit sa luam masuri graduale si de cate ori e nevoie. Asta nu inseamna ca peste o saptamana sau doua, pe anexa aceea nu poate sa apara sau sa dispara un aliment sau doua, in functie de evolutia stocurilor si de cum functioneaza si piata europeana. Toate statele europene sunt ingrijorate si fiecare incearca sa-si ia masuri asiguratorii”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a apreciat inca de saptamana trecuta ca seceta endemica  reprezinta, in prezent, una dintre cele mai mari probleme pentru agricultura romaneasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE