Ministrul Oros: lipsa accesului la inputuri si seceta, cele mai mari probleme din sectorul agricol

Facebook
Twitter

Seful MADR, Adrian Oros, a declarat ca stocurile consistente, care inca se afla la producatori si procesatori, seceta si dificultatea pe care fermierii o au in procurarea inputurilor sunt cele mai mari probleme cu care agricultura romaneasca se confrunta in aceasta perioada.

Cele mai probleme sunt cele legate de stocuri, atat la producatori, cat si la procesatori, in foarte multe domenii. S-au adunat stocuri consistente. Sunt probleme de procurare a inputurilor, foarte multe pesticide, furaje, material genetic – si aici ma refer la pui de o zi sau la purcei, vin din afara, prin import, si sunt greutati cu transportul prin acele culoare verzi si ajung cu intarziere. Si activitatea portuara a fost afectata, pentru ca s-a schimbat si acolo programul, iar cei care importa sroturi de floarea soarelui, care sunt folosite in hrana porcilor si a pasarilor, au probleme din cauza intarzierilor”, a explicat ministrul Agriculturii, la Realitatea Plus.

Ministrul Oros: „Seceta endemica, o alta mare problema pentru agricultura”

Adrian Oros a vorbit si despre o problema a sectorului agricol care nu a fost provocata de epidemia de coronavirus si anume seceta endemica.

„O seceta care a fost inregistrata inca din toamna anului trecut si care a devenit o problema foarte, foarte mare. Noi am dat prin ANIF drumul la irigatii in unele judete, acolo unde s-a solicitat, inca din martie. Problema secetei in zonele care nu sunt irigabile va fi foarte mare, de aceea am facut adrese catre prefecturi si catre directiile agricole judetene sa constituie acolo comitetele de constatare a pagubelor, in asa fel incat cei care au pagube sa fie monitorizati, sa stie exact care sunt pierderile, sa le putem avea in calcul, pentru ca va trebui in curand sa oferim despagubiri si pentru aceste pagube”, a aratat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE