Ministrul Oros, mesaj nou despre deplasarea producatorilor agricoli in ferme si pe camp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca producatorii agricoli romani se pot deplasa in ferme sau pe camp pentru a desfasura activitatile specifice acestei perioade si a mai precizat ca libera circulatie este garantata si pentru producatorii care comercializeaza produse agricole.

„Pentru ca in ultimele zile am observat interpretari eronate ale reglementarilor privind restrictiile circulatiei celor care lucreaza in agricultura, vreau sa fac cateva precizari: inca din Ordonanta numarul 3 am stipulat foarte clar ca producatorii agricoli care se deplaseaza la munca in ferme si in camp pot sa faca acest lucru. De asemenea, este permisa deplasarea producatorilor agricoli care isi comercializeaza produsele agricole. In Ordonanta numarul 8, ultima ordonanta, am stipulat la fel de clar ca pietele agro-alimentare trebuie sa ramana deschise, fiind singurul loc in care micii producatori, producatorii locali, pot sa-si vanda produsele. In aceste piete au acces persoanele fizice care detin atestat de producator si carnet de comercializare. De asemenea, au acces atat persoane fizice autorizate, cat si persoanele juridice care au activitati agricole, activitati in industria alimentara, precum si comert cu alimente”, a declarat ministrul Oros intr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Oros: este permisa atat circulatia pentru acvacultura cat si pentru apicultura

„In aceasta ordonanta am cuprins si acvacultura, adica muncitorii care lucreaza in pescuitul comercial se pot deplasa la locul de munca. Nu este permis pescuitul sportiv, pentru ca oricum in aceasta perioada este prohibitie. De asemenea sunt facilitati privind deplasarea si pentru apicultori, care se pot deplasa in stupine in afara localitatilor”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul a oferit recomandari pentru completarea corecta a declaratiei pe proprie raspudere

„Pe langa campul separat, numarul 6, pentru realizarea de activitati agricole, mai este prevazut alt camp distinct, numarul 9, pentru comercializarea produselor agroalimentare (in cazul producatorilor agricoli). Totodata, precizam ca persoanele de peste 65 de ani care realizeaza activitati agricole sau comercializeaza produse agroalimentare isi pot desfasura activitatile, cu conditia de a avea tot timpul completata declaratia pe proprie raspundere. Pentru comercializare aveti in vedere ca trebuie sa aveti asupra dvs. atestatul de producator agricol, carnetul de comercializare si actele dvs. pentru a face dovada autoritatilor statului, avand in vedere prevederile Ordonantei militare 3/24.03.2020. Toti fermierii care se deplaseaza pentru efectuarea lucrarilor agricole in camp sau in ferme trebuie sa aiba asupra lor Declaratia pe proprie raspundere completata pentru a o prezenta autoritatilor statului, avand in vedere prevederile Ordonantei militare 3/24.03.2020″, se precizeaza intr-un comunicat MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE