ANSVSA, controale la operatorii din industria alimentara. Ce nereguli au descoperit si ce amenzi au fost acordate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Luna trecuta inspectorii sanitari veterinari au efectuat mai multe controale la unitati din industria alimentara, unde au descoperit multiple nereguli si au acordat amenzi in valoare totala de 270.000 lei.

In cursul lunii mai 2020, Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 6.142 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controalele au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat 53 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 270.400 de lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:

–  neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie – iluminare neprotejata, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar;

– neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine analiza cu rezultate nesatisfacatoare);

–  neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor si/sau legate de atestarea starii de sanatate a acestuia;

– alte tipuri de neconformitati (desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-vetrinar si pentru siguranta alimentelor, neanuntarea inceperii activitatii de catre operatorii alimentari).

In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se prezenta si incadrarea calitatii produselor alimentare in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru din unitatile de industrie alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE