Muncitorii sezonieri romani pleaca la munca in Germania in plina criza de coronavirus. Cate persoane sunt asteptate de fermierii nemti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In plina pandemie de coronavirus, tot mai multi romani se grabesc sa se intoarca in Germania, pentru a lucra in agricultura. In urma unui acord semnat intre statul roman si cel german, 80.000 de oameni urmeaza sa ajunga in Germania pentru muncile campului.  Cei mai multi au declarat ca trebuie sa plece deoarece au nevoie de bani pentru a-si intretine familia.

Astfel, saptamana trecuta, peste 2.000 de oameni erau prezenti in aeroportul din Cluj pentru a pleca la munca in Germania.

Agentia germana de presa DPA, a confirmat ca Romania a decis sa le permita lucratorilor sezonieri sa paraseasca tara, in pofida pandemiei de coronavirus, in contextul in care guvernul german a incheiat un acord pentru a prelua 80.000 de muncitori sezonieri romani. Sosirile acestora urmeaza sa aiba loc in lunile aprilie si mai.

Plecarea lucratorilor sezonieri, permisa in ordononanta militara

Totodata, intr-una dintre ordonantele emise de autoritatile romane pentru limitarea raspandirii epidemiei de coronavirus si restrangerea libertatii de miscare a romanilor a fost inclus un articol care permite transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state. „(1) Sunt permise zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica lucratorilor care isi desfasoara activitatea in domeniul sanitar si al asistentei sociale.”, se precizeaza in Ordonanta nr. 7, din 4 aprilie 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE