Prototipul X TRactor de la Kubota

Fermierii din Marea Britanie vor sa inlocuiasca muncitorii sezonieri cu robotii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit Bloomberg, mai multi fermieri britanici fac eforturi pentru a inlocui muncitorii cu roboti, pe care sa-i introduca pe campurile lor, in conditiile in care evenimentele din ultima perioada le-au ingreunat incercarile de a gasi forta de munca.

Un nou consortiu, care este sprijinit de furnizorii de alimente proaspete, vor testa roboti in ferme in acest sezon. De asemenea, consortiul si-a propus sa produca si sa introduca pe piata tehnologia necesara, sustine Agricultural Engineering Precision Innovation Centre, unul din coordonatorii proiectului.

In prima faza testele cu roboti vor fi efectuate la fermele care cultiva mere, afine, salata si brocoli. Consortiul care include Agri-EPI Centre, alaturi de Universitatea din Lincoln, sindicatul fermierilor National Farmers Union si alte parti, are sprijinul a peste 100 de producatori de alimente proaspete din Marea Britanie.

Marea Britanie, deficit de forta de munca in agricultura

In cazul Marii Britanii, problema lipsei de muncitori sezonieri este agravata de iesirea din Uniunea Europeana, care i-a facut pe muncitori sa isi caute de lucru in alta parte. Mai putin de o treime din muncitorii emigranti in agricultura ar urma sa ajunga in acest an din cauza coronavirusului.

„Aceasta situatie ar putea provoca probleme serioase pentru numeroase sectoare, precum culegerea de fructe si legume, ceea ce pe cale de consecinta va conduce la reducerea alimentelor disponibile in Marea Britanie, intr-un moment in care este mare nevoie de ele”, a declarat Simon Pearson, profesor de tehnologie agricola la Universitatea din Lincoln.

Desi cultivatorii de fructe si legume au incercat automatizarea si in trecut, dezvoltarea de noi tehnologii poate fi un proces de durata si presupune costuri mai mari pentru fermieri. In plus, introducerea de roboti ar putea impune si modificarea fermelor care sunt concepute pentru munca umana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE