Ministrul Muncii, vizita la fermele din Germania. „In majoritate, romanii nu sunt tratati ca sclavi”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca muncitorii sezonieri din Germania nu sunt tratati ca sclavi, iar in cele mai multe ferme exista conditii de munca acceptabile.

„In majoritate, romanii nu sunt tratati ca sclavi. Nu am facut o statistica, dar si aici, ce inseamna conditii decente este o chestiune relativa. Am vazut si ferme in care conditiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea si mai bine. Am vazut si ferme in care conditiile nu erau grozave. Unde nu erau conditii decente, adevarul este undeva la mijloc. In anumite zone, in anumite ferme nici angajatorul nu facea eforturi suplimentare, dar nici romanii nostri nu contribuiau la mentinerea de conditii. Nu vreau, insa, sa generalizez”, a explicat ministrul Muncii.

Ministrul a vorbit si despre muncitorii care pleaca la munca in Germania de cativa ani dar care nu se bucura de un minim pachet de protectie sociala.

„Daca ar pleca prin agentiile de plasare a fortei de munca, am putea avea o evidenta, dar cei mai multi dintre dansii (lucratorii romani, n.r.) pleaca pe cont propriu. Vizita mea in Germania mi-a aratat o Romanie care merge de 8, 9, 10 ani la acelasi angajator german si care a fost multumita de faptul ca a incasat niste bani munciti zi-lumina, dar pe care nu am gasit-o constienta de implicatiile la nivelul protectiei sociale, de exemplu. Contractele de munca pentru muncitorii sezonieri sunt un tip de contract de aproximativ 70 de zile care nu presupun acelasi regim de inventariere si de evidenta ca restul contractelor de munca. (…). Vorbesc aici de un plan al Germaniei pe care trebuie sa-l facem impreuna, pentru ca in masura in care dansii ar avea contributii platite in Romania, chestiunea devine comuna. Unele contributii ar putea fi platite aici, iar altele acolo”, a afirmat Violeta Alexandru.

Care este castigul mediu al unui muncitor sezonier in Germania

Potrivit ministrului Muncii, un muncitor sezonier roman care munceste in Germania obtine , in medie, un salariu de 2.000 de euro pe luna, insa exista cazuri cand se poate ajunge chiar si la o suma dubla.

„In medie, un roman care munceste in Germania sezonier, castiga 7,10 euro/ora net, deci o medie pe luna de 2.000 de euro. Unii dintre dansii castiga chiar mai mult, pentru ca pe langa norma pe ora sunt foarte harnici, culeg foarte bine cu niste eforturi consistente si pot castiga si dublu. Din pacate, pe aceasta suma se plateste doar un impozit, de aici si diferenta de institutie intre noi si Germania. (…) Pentru romanii nostri am cerut sa se verifice, si ministrul (german al Muncii, n.r.) m-a asigurat, in ce masura exista in toate fermele acest contract colectiv pentru pachet minimal de servicii, care inteleg ca functioneaza ca o buna practica in randul fermierilor”, a mai precizat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, vizita la fermele din Germania

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a efectuat, saptamana trecuta, o vizita de lucru in Germania, unde a discutat cu ministrul federal al Muncii si Afacerilor Sociale Hubertus Heil si cu ministrul federal al Alimentatiei si Agriculturii, Julia Klockner.

Alexandru a vizitat si mai multe ferme de sparanghel, purtand discutii cu reprezentantii Uniunii Fermierilor Germani. Printre temele de discutii s-au numarat si problemele cu care se confrunta cetatenii germani care lucreaza pe teritoriul Germaniei, din punct de vedere a conditiilor contractuale dar si despre sprijinul pe care centrele de consiliere ale asociatiei il poate oferi fermierilor romani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE