Discutii despre politica agricola: este nevoie de o mai mare transparenta decizionala si de noi masuri de sprijin pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi reprezentanti ai Parlamentului European au discutat despre viitoarea politica agricola si despre strategia CE „De la ferma la consumator”. In viziunea acestora, este nevoie de o mai mare transparenta decizionala si de masuri pentru fermieri, nu impotriva acestora.

Marti, 26 mai, a avut loc reuniunea comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) din Parlamentul European. In cadrul comisiei AGRI a fost invitat dl. Wolfgang BURTSCHER, directorul general al DG AGRI. In interventia sa, dl. director general a mentionat:

„Obiectivele propuse ridica ingrijorari. Ati observat ca in strategia DE LA FERMA LA CONSUMATOR am pus accentul pe o abordare diferentiata, nuantata in functie de situatia din statele membre. Ati remarcat care sunt aceste obiective propuse in ceea ce priveste reducerea pesticidelor, a ingrasamintelor, a antibioticelor, obiectivele privind agricultura ecologica si restituirea terenurilor agricole naturii. Daca va uitati la agricultura verde, exista foarte multe locuri unde putem aborda aceste obiective. Conditionalitatea sporita ne permite sa abordam chestiunea pesticidelor, a ingrasamintelor, apoi a eco-schemelor. In propunerea PAC (Politica Agricola Comuna) pe care am facut-o, avem foarte multe elemente care ne permit noua, Comisiei Europene, atunci cand adoptam Planurile Nationale Strategice, sa abordam atingerea acestor obiecte si sa vedem daca un stat membru ajuta la atingerea acestor obiective in strategia pe care o propune. […] Pentru a pune in aplicare aceste strategii, trebuie sa tinem cont si de securitatea si siguranta alimentara, dar si de competitivitate si de veniturile fermierilor”, sustine Wolfgang Burtscher, directorul general al DG AGRI.

„Fermierii sunt in centrul celor doua strategii. Exista foarte multe provocari pentru ei. ACEASTA STRATEGIE _DE LA FERMA LA CONSUMATOR_ AR TREBUIE SA ACOPERE TOT LANTUL DE APROVIZIONARE. Comisia a facut aceasta propunere, sunt comunicari facute si sunt propunerile facute de catre Comisia Europeana, iar acum Parlamentul European si Comisia AGRI ar trebui sa le studieze si sa emita pareri cu privire la acestea. Atunci cand sunt analizate, este nevoie de evaluari de impact. Felul in care am facut aceste propuneri ne permit o abordare aprofundata a lor. VA EXISTA O EVALUARE DE IMPACT. TOATE ACESTE OBIECTIVE VOR FI DEFALCATE LA NIVEL DE STATE MEMBRE. NU SE POATE CA STATELE MEMBRE CARE PRACTICA AGRICULTURA ECOLOGICA LA NIVEL LARG SA FIE NEVOITE SA RESPECTE ACELEASI OBIECTIVE PRECUM ACELE STATE MEMBRE UNDE AGRICULTURA ECOLOGICA SE PRACTICA LA SCARA MAI MICA. LA FEL SI IN CEEA CE PRIVESTE FOLOSIREA PESTICIDELOR SI A INGRASAMINTELOR. Situatia difera foarte mult de la un stat membru la altul”, este de parere directorul general.

PAOLO DE CASTRO, EUROPARLAMENTAR ITALIAN: Care va fi rolul DG AGRI in implementarea celor doua strategii? Mi se pare ca nu va fi atat de implicata in multe din aceste acte legislative. Nu considerati ca temeiul juridic cumva trebuie sa reflecte intreaga filiera agro-alimentara. Daca nu, riscam sa facem o reforma nu pentru si impreuna cu agricultorii, ci impotriva acestora. Este un lucru pe care nu putem sa ni-l permitem.

DANIEL BUDA, EUROPARLAMENTAR ROMAN: Suntem preocupati de ceea ce inseamna durabilitatea fermierilor, siguranta alimentara si, in acelasi timp, accesul la alimente de calitate si la preturi accesibile. Apoi putem sa discutam si despre ceea ce inseamna ecologizare. Este foarte complicat sa discuti despre practici ecologice intr-o ferma care este falimentara. De aceea trebuie sa fim preocupati in primul rand de durabilitatea fermierilor. Prin aceasta strategie, Comisia Europeana a venit cu o serie de conditionalitati si de constrangeri pentru fermieri. Are in vedere CE sa vina si cu resurse financiare suplimentare care sa fie puse la dispozitia fermierilor? Altfel, mi se pare profund imoral. Trebuie sa venim cu resurse financiare pentru fermieri.

Europarlamentarii i-au solicitat directorului general al DG AGRI transparenta in ceea ce priveste negocierea viitorului PAC. De asemenea, au intrebat si cum se va asigura Comisia Europeana ca toate obiectivele incluse in cele doua strategii vor fi respectate de statele membre. Ingrijorarile europarlamentarilor au fost legate de transparenta decizionala, daca obiectivele deja stabilite vor fi revizuite in urma discutiilor din perioada urmatoare si daca fondurile necesare pentru aplicarea acestor obiective vor fi mai generoase fata de propunerea initiala a Comisiei Europene. S-au adresat multe intrebari si cu privire la absenta comisarului european pentru Agricultura de la conferinta de prezentare a strategiilor DE LA FERMA LA CONSUMATOR si BIODIVERSITATE 2030.

EUROPARLAMENTARII DIN MAJORITATEA STATELOR MEMBRE SUSTIN FAPTUL CA FERMIERII AU FOST UITATI ATUNCI CAND S-AU STABILIT OBIECTIVELE INCLUSE IN CELE DOUA STRATEGII, IN CIUDA FAPTULUI CA ACESTIA REPREZINTA ELEMENTUL CENTRAL PENTRU ASIGURAREA UNUI SISTEM ALIMENTAR DURABIL.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE