Frumosu (FSIA): Nu suntem in stare sa ne asociem. Este lucrul de care avem cea mai mare nevoie

Facebook
Twitter

Producatorii agricoli au nevoie sa se asocieze, pentru ca aceasta este singura modalitate ce poate asigura intrarea la retaileri si rezolvarea impreuna a problemelor de care toti fermierii se plang, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

„Nu suntem in stare sa de asociem. Este lucrul cel mai important de care avem nevoie, pentru ca asocierea conduce la o cantitate si la o calitate a productiei care ne poate ajuta sa intram la retaileri, astfel incat ei sa nu se mai planga de faptul ca au nevoie de cantitate si nu o putem asigura. Sigur, daca avem cateva asociatii, niste cooperative puternice sigur lucrul asta poate fi bine realizat, dar din nefericire, o spun ca nu suntem in stare sa ne adunam intr-o singura voce. Avem multe probleme, in zootehnie, avem probleme in industria carnii, avem probleme in ce inseamna sistem de irigatii. Avem probleme pentru ca este nevoie de o banca pentru agricultori, si ma bucur si eu ca CEC Bank este alaturi de noi si poate acorda si poate se transforma intr-un anumit procent intr-o banca de sprijin pentru agricultori. Avem nevoie de legi, legea pentru a crea Camerele Agricole, avem nevoie de sprijin pentru dezvoltarea fermelor de reproductie pentru porc si pasare”, a afirmat Frumosu.

Frumosu: toti fermierii se plang de aceleasi probleme

El a mai precizat ca, in prezent, toti fermierii se confrunta cu foarte multe probleme si ca, indiferent de eforturile facute, sunt asociatii care nu vor sa vina intr-o voce.

„Toti fermierii indiferent de asociatia la care sunt afiliati se plang de aceleasi probleme si atunci de ce nu reusim sa fim o singura voce pentru a realiza un program, un memorandum, pentru agricultura romaneasca, pe termen scurt, avand in vedere problemele secetei, pandemiei, etc, pe termen mediu si lung, astfel incat sa fie agreat de toata clasa politica?”, a spus Dragos Frumosu.

Frumosu: subventiile noastre sunt diferite de cele ale altor state

In cea ce priveste intrarea producatorilor romani pe piata produselor agroalimentare si desfacerea produselor autohtone prin intermediul lanturilor de magazine de tip super si hipermarket, Dragos Frumosu a explicat ca „producatorii romani nu sunt in conditii de egalitate pe piata produselor alimentare pentru ca subventiile noastre sunt diferite fata de subventiile altor state, in primul rand, si, in al doilea rand, dupa cum stiti a aparut acea lege, 28/2020 care a modificat 321 din 2009, mi se pare, care a adus lucruri bune, dar nu foarte sigure’.

Dragos Frumosu a mai spus ca, in anumite momente, desi exista niste reglementari europene ce trebuie respectate, trebuie sa facem „un pic de slalom”.

„Faptul ca am definit intr-un anume mod, chiar daca exista niste reglementari europene pe care sigur trebuie sa le respectam, dar trebuie sa avem puterea si capacitatea ca, in anumite momente, sa jucam, sa facem un pic de slalom, sa mergem pe limita legii, daca pot spune asa, pentru ca produsul romanesc, nu ca este interzis la raft, el, teoretic, in mare parte nu mai poate exista. Pentru ca produs romanesc, asa cum este definit, inseamna sa il fac din materie prima romaneasca. Pai cand import 85% din carnea de porc, cand import carne de vita, cand import pui si ii cresc pentru carnea de pasare, cand import un procent de lapte, cand import atatea lucruri, cum … sa mai definesc produsul romanesc la raft. Puteam sa ii spunem Produs in Romania si era cu totul si cu totul altceva’.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE