Viespea ucigasa asiatica

Viespile ucigase asiatice iau cu asalt stupinile din SUA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tot mai multe cuiburi ale viespilor ucigase asiatice au fost depistate in Statele Unite ale Americii si Canada, ceea ce i-a alarmat si pe apicultori, dar si pe oamenii de stiinta si autoritati, care cauta solutii pentru a impiedica devastarea familiilor locale de albine.

Ted McFall lucreaza de zeci de ani cu albinele in Blaine, statul Washinton. Niciodata insa nu a mai vazut asa ceva. Anul trecut, in luna noiembrie, a mers sa vada ce ii fac stupii. Inainte de a cobori din masina a vazut mii de albine zacand langa urdinis si in jurul stupilor. Cand s-a apropiat, proportiile devastarii l-au ingrozit: mii si mii de albine ucise, cu capul smuls si niciun semn care sa indice vinovatul. Apicultorul nu putea sa isi dea seama ce anume produsese dezastrul.

Abia mai tarziu s-a gandit ca vinovatul pentru moartea albinelor sale putea fi viespea ucigasa asiatica. Reginele acestor viespi ucigase asiatice pot creste pana la o dimensiune de 5 centimetri. Viespile ucigase asiatice isi pot folosi mandibulele puternice, de forma unor aripioare de rechin cu varf ascutit, pentru a distruge un stup in cateva ore, decapitand albinele si furand mierea pentru a-asi hrani puietul.

Pentru a-si anihila tintele de dimensiuni mai mari, viespile ucigase asiatice folosesc venin. Acul lor este foarte lung, astfel ca poate sparge costumul de protectie al unui apicultor. Prisacarii care au experimentat intepaturile viespilor ucigase asiatice spun ca este ca si cum ti s-ar turna metal incins pe piele.

In Japonia, viespile ucigase asiatice ucid anual peste 50 de persoane. Acum au ajuns si in America si Canada.

Te-ar putea interesa si:

Ted McFall nu este absolut sigur ca viespile ucigase asiatice sunt vinovate pentru distrugerea stupilor sai. Dar la numai cativa kilometri de prisaca sa au fost au fost depistate toamna trecuta cateva exemplare de viespi ucigase asiatice. De atunci, cercetatorii au demarat o adevarata campanie de prindere si eradicare a acestor viespi ucigase asiatice, de teama ca acesti ucigasi specializati pot distruge coloniile locale de albine. Daca nu se intervine prompt si eficient, viespile ucigase asiatice ar putea  sa formeze colonii mari si vor fi imposibil de invins.

„Avem o fereastra mica de timp in care le putem impiedica sa se acomodeze pe teritoriul nostru. Daca nu reusim sa le eradicam in urmatorii cativa ani, probabil ca nu vom mai reusi niciodata”, a precizat Chris Looney, entomolog la Ministerul Agriculturii din statul american Washington, citat de New York Times.

Institutia a confirmat in toamna anului trecut prezenta viespilor ucigase asiatice pe teritoriul statului american Washington. Insa, cum doar cateva exemplare fusesera prinse, iar iarna se apropia rapid, nu prea aveau cum sa determine proportiile infestarii.

Peste iarna, biologii si apicultorii au stat la aceeasi masa si au cautat solutii. S-au facut harti care arata locurile in care viespile ucigase asiatice au fost depistate si cu cele in care apicultorii au pus capcane.

„Cei mai multi oameni s etem ca vor fi intepati. Ne e teama tuturor ca ne vor distruge stupii”, marturiseste Ruthie Danielsen, unul dintre apicultorii care se implica activ in campania de eradicare a viespilor ucigase asiatice.

Aceste insecte care distrug stupii si ucid coloniile locale de albine au fost vazute si in Canada, unde echipe de apicultori si entomologi colaboreaza pentru a gasi si distruge cuiburile viespilor ucigase asiatice. Conrad Bérubé, unul dintre apicultorii care a distrus un cuib de viespi ucigase asiatice, a povestit pentru New York Times ca si-a pus haine groase, peste care a imbracat si costumul de protectie specific apicultorilor, pe care a aplicat substante chimice menite sa tina insectele la distanta.

Operatiunea s-a desfasurat noaptea, cand viespile ucigase asiatice ar fi trebuit sa fie in cuib. Pe masura ce se apropia de cuibul viespilor ucigase asiatice, a inceput atacul. Primele intepaturi le-a simtit in picioare, inainte sa aiba ocazia de a pulveriza dioxid de carbon pe cuib.

„Era ca si cum cineva imi impingea pioneze in carne”, isi aminteste apicultorul. In final, a numarat 7 intepaturi, iar unele au fost atat de adanci incat a curs sange.

In acea noapte, Conrad Bérubé a reusit sa neutralizeze cuibul si sa culeaga probe, adica viespi ucigase asiatice, pentru a fi studiate de cercetatori. A doua zi insa a avut dureri foarte mari in picioare, ca si cum ar fi avut gripa. Dintre toate intepaturile, cele produse de viespile ucigase asiatice sunt cele mai dureroase, dupa cum spune apicultorul.

O parte din probe au fost transmise cercetatorilor din Japonia, care au mai multa experienta cu viespile ucigase asiatice. Analiza probelor recoltate in Canada si a celor din Statetele Unite arata ca nu exista legatura intre colonii. Cel mai probabil, spun cercetatorii, e vorba de migrari separate.

Pentru a captura viespi ucigase asiatice, apicultorii si oamenii de stiinta au creat capcane speciale. Cele disponibile in comert pentru viespi si albine au intrarile prea mici pentru viespile ucigase asiatice. Chris Looney, entomolog la Ministerul Agriculturii din statul american Washington, povesteste, citat de New York Times, ca a folosit amestecuri diferite pentru a atrage viespile ucigase asiatice in capcane. In unele capcane a pus suc de portocale amestecat cu vin de orez. In altele a turnat chefir amestecat cu apa. In cazul altor capcane a folosit amestecuri experimentale, pentru a vedea de ce sunt atrase viespile ucigase asiatice. Scopul major este de prinde o regina care roieste. Fiecare capcana este conectata la un sistem de geolocatie conectat la telefonul sau.

Planul de eradicare implica instalarea a tot mai multe capcane, deoarece este foarte greu sa gasesti cuiburile viespilor ucigase asiatice in zone cu paduri. Viespile asiatice ucigase isi fac cuiburile in arbori, dar si sub pamant, si se pot deplasa cu peste 30 de kilometri la ora. Daca ne gandim si la suprafata enorma care trebuie acoperita, putem sa ne facem o idee cat de greu este sa aplici in teren planul de eradicare a viespilor ucigase asiatice.

Jun-ichi Takahashi, cercetator la Universitatea Kyoto Sangyo din Japonia, atrage atentia ca viespile ucigase asiatice si-au castigat acest renume ca urmare a faptului ca formeaza grupuri extrem de agresive care expun victima unui numar mare de intepaturi prin care ii este inoculata o cantitate mare de venin care are un grad de toxicitate echivalenta cu veninul unui sarpe. O serie de asemenea intepaturi pot produce moartea rapid.

Un aspect important este ca in Statele Unite controlul vamal este foarte strict. Pentru a introduce fructe, legume sau alte tipuri de alimente pe teritoriul american este nevoie de permis special. Introducerea unor puieti sau rasaduri sau specii de animale ori insecte se supune unor legi draconice. Toate aceste masuri sunt luate tocmai pentru a preintampina patrunderea accidentala a unor specii de insecte, cum sunt viespile asiatice ucigase, sau boli care sa distruga speciile locale de animale si plante.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE