Fetea(ACA): productia de miere va fi compromisa in acest an. Este nevoie de un sprijin financiar pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de miere din acest an va fi serios afectata, din cauza conditiilor meteo nevaforabile, si va fi redusa cu 15-20%, fata de anul trecut, insa pretul mierii nu va creste, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) din Romania.

„Anul apicol este unui ciudat. Rapita nu a rasarit din cauza secetei din toamna si iarna acestui an si, unde a rasarit, s-a ofilit in timpul infloritului. In unele zone s-a facut foarte putina miere la rapita, productia nu s-a realizat nici in proportie de 30-35%, undeva la 2-3 kg pe familia de albine, cantitate pe care nici nu merita sa o extragi. La salcam este cam acelasi lucru. In zona de vest, la Valea lui Mihai, unde este un bazin melifer foarte mare, 70% a fost inghetat. La fel la Caracal si la Valcea, iar unde au fost putine flori nu au secretat. In aceste conditii, nici aici nu facem mai mult de 30% din productia anuala. La tei, suprafetele sunt mici si mierea nu reprezinta nici 5% din productia anuala. Nu avem nicio perspectiva, numai daca ne salveaza floarea soarelui, altfel productia din acest an va fi compromisa si estimez la aceasta data ca va fi cu vreo 15-20% mai mica decat anul trecut, care nu a fost un an apicol bun”, a declarat presedintele ACA.

Fetea: MADR ar trebui sa acorde sprijin si sectorului apicol

Presedintele ACA a mai precizat ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa acorde un sprijin financiar si sectorului apicol, nu doar pe zona vegetala, pentru ca aceste doua sectoare merg mana in mana, iar apicultura este 100% dependenta de vegetal.

„ACA a facut o adresa domnului ministru al Agriculturii (Adrian Oros – n. r.) inca din martie a acestui an sa ne sprijine cu 3-4 lei pe kilogramul de miere – doar pentru cei care predau miere fiscalizat, nu pentru toata lumea – ca sa ii stimulam cumva, dar nu am primit niciun raspuns de trei luni de zile. Nu inteleg cum poate sa faca ceva pentru apicultura, in conditiile in care noi depindem suta la suta de sectorul vegetal. Acestea merg mana in mana. Daca te gandesti la un sprijin pentru vegetal, trebuie sa te gandesti si la un sprijin pentru albina. (…)Au venit acum ceva ploi si vom vedea cum ne va ajuta floarea soarelui. In caz contrar, va fi un an compromis. Anul trecut a fost un an mai bun fata de 2020, cel putin pana in prezent, dar am primit si un sprijin de la MADR – 20 lei/familia de albine – si am putut intra in iernare cu familiile de albine cat de cat pregatite”, a mai explicat Ioan Fetea.

Fetea: pretul nu poate creste pentru ca suntem invadati de miere din Ucraina

Presedintele ACA a vorbit si despre pretul mierii si a explicat ca acesta nu poate creste, intrucat „ne inunda mierea din Ucraina cu 5-6 lei/kilogram” dar si din cauza faptului ca romanii nu sunt consumatori ai unor astfel de produse.

Pe de alta parte, Fetea s-a declarat nemultumit de aparitia unui ordin de ministru prin care se reglementeaza acreditarea stupinelor de elita si a celor de multiplicare, un ordin care a fost facut in opinia sa “asa, pe picior, la miezul noptii”, fara consultarea asociatiilor din sectorul apicol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE