Fermierii, nemultumiti ca nu cunosc data la care se vor acorda despagubirile pentru seceta si nici cuantumul acestora. Scrisoare deschisa catre Guvern

Facebook
Twitter

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AGC) a trimis o noua scrisoare deschisa catre Guvern, in care sustin ca nu se cunoaste data la care vor fi facute platile pentru despagubirile pentru seceta si nici care este cuantumul acestora. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului.

„Alianta pentru Agricultura si Cooperare va atrage atentia si isi manifesta ingrijorarea asupra Capitolului III – Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desavarsire informatii certe privind suma totala alocata de catre MADR pentru efectuarea acestor plati, suma care a fost estimata la valoarea de 1,2 miliarde de lei.

In documentul postat initial pe site-ul MADR la art. 11 era prevazuta ca suma maxima alocata acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei!

Nicaieri in cadrul documentului aflat in dezbatere nu este specificat faptul ca aceste plati se vor face partial, urmand ca diferenta sa fie incasata dupa urmatoarea rectificare bugetara din octombrie! Mai mult decat atat, in cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizeaza ca ”In situatia in care sumele necesare depasesc plafoanele bugetare aprobate cu aceasta destinatie, valoarea ajutorului se reduce proportional pentru toti beneficiarii schemei de ajutor de stat”.

Cum puteti sugera ca sumele nu acopera suma estimata initial daca public ati afirmat ca exista chiar daca nu este mentionata expres pentru a nu afecta relatia cu Comisia europeana?

Discutam asumat despre seceta pedologica extrema inca din luna martie 2020 cand au inceput sa apara primele Ordine de Prefect in baza carora fermierii au putut solicita intrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despagubiri pentru pagubele provocate de acest fenomen meteorologic extrem, intr-un amestec de antogonism cu sectorul zootehnic.

Care este motivul pentru care s-a facut suplimentarea bugetului MADR? Intelegand ca si alte sectoare au nevoie de sprijin, consideram, totusi, ca plata despagubirilor provocate de seceta ar trebui sa reprezinte prioritatea zero, conform discutiilor avute pana in prezent! Daca sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maxima alocata nu se regaseste in proiectul de Ordonanta?

Am repetat de nenumarate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil si faptul ca valoarea despagubirilor promise reprezinta cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de platit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte putin, nu avem cu ce sa platim si nu le mai putem amana pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastra

Intelegem criza cauzata de COVID si situatia economica a Romaniei si de aceea am acceptat cuantumurile exprimate in mod public de dvs., intre 772 lei si 1002 lei in functie de cultura, cu conditia sa fie acordate rapid. Alianta pentru Agricultura si Cooperare a repetat in ultimele 4 luni ca este foarte important ca despagubirile sa fie platite in regim de urgenta, pentru a preveni colapsul sectorului agricol. Ati declarat public ca vor fi despagubiti toti fermierii calamitati pentru pagubele suferite si ca vor primi banii in iulie, apoi august, acum septembrie! In urma intalnirii avute marti – 18.08.2020, ati declarat ca fermierii calamitati vor primi acum minimum 80%, iar la rectificarea bugetara din octombrie vor primi restul de pana la 100%, impreuna cu sumele aferente despagubirilor pentru culturile de primavara.

Putem intelege ca actuala rectificare bugetara are in vedere protejarea ratingului de tara si nedepasirea deficitului bugetar. Si totusi, noi cei afectati de seceta cand si cat primim pentru a compensa pierderile cauzate de seceta pedologica?

In data de 19.08.2020, inclusiv domnul Presedinte vorbeste de seceta si de sumele alocate pentru plata despagubirilor pentru fermierii afectati de seceta.

Ne-ati chemat la dialog si am raspuns apelului de fiecare data, insa evenimentele din ultima perioada ne fac sa concluzionam ca doar ati simulat aceste consultari si deciziile au fost luate si date presei pe surse pentru a ne pune intr-o lumina proasta fata de membrii nostri si a demonstra bunavointa dumneavoastra si incapacitatea noastra!

Dati dovada de seriozitate si profesionalism, faceti altfel de politica!

Tineti-va de cuvant cu promisiunile pe care le faceti si termenele pe care le dati, in caz contrar, stimati domni, in septembrie, membrii nostri sunt cei care va vor taxa si pe dumneavoastra la vot, nu doar pe noi in calitate de organizatii profesionale!”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE