Vesti bune pentru apicultori. Se prelungeste perioada de depunere a cererilor pentru Programul National Apicol

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat ca apicultorii vor fi sustinuti in acest an greu si astfel, termenul de depunere a cererilor de plata pentru Programul National Apicol va fi extins pana la data de 1 septembrie 2020.

„Avem o veste bună şi pentru apicultori, pentru că anul acesta condiţiile nu au fost prielnice nici pentru apicultură, au afectat foarte mult apicultorii. Am demarat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care modificăm HG 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 în care acordăm câte 50 de milioane de lei pe an acestui sector, tocmai pentru a-i ajuta să aplice, să fie cât mai mulţi beneficiari ai acestui program. Practic, am extins termenul de depunere de la 1 august 2020 la 1 septembrie 2020. Sigur, acest lucru l-am făcut la multele solicitări venite din partea apicultorilor, astfel încât să asigurăm o continuitate a activităţii, absorbţia fondurilor respective, dar să ajutam în acest an greu şi acest sector”, a spus Oros.

Valoarea sprijinului pentru apicultori si cine il poate accesa

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), valoarea sprijinului financiar alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 este de 150,63 milioane lei, din care suma de 75,31 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

Pentru anul 2020 a fost alocată suma de 50,21 milioane lei, pentru anul 2021 – 50,23 milioane lei, iar pentru anul 2022 – 50,18 milioane lei.

„Solicitanţii forme asociative apicole legal constituite care solicită sprijin pentru măsurile A1-A5, precum şi apicultorii care solicită sprijin pentru măsura C.4 vor transmite, prin intermediul mijloacelor electronice, la Centrele judeţene APIA şi al Centrului Municipiului Bucureşti, cererile de intenţie însoţite de documentele justificative până la data de 26 mai 2020. Formularul cererii de intenţie împreună cu alte informaţii detaliate privind accesarea Programului Naţional Apicol se regăsesc postate pe site-ul APIA www.apia.org.ro”, se menţiona în comunicatul APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE