Cum sa iti deschizi o afacere de succes la sat

Facebook
Twitter

Daca locuiesti la tara si, in ultimele luni, ai fost in somaj tehnic sau daca locul tau de munca este unul marcat de instabilitate, alege sa devii propriul tau sef si investeste in agricultura. Mai ales daca bunicii sau parintii ti-au lasat mai mult teren, poti accesa fonduri europene nerambursabile si iti poti deschide, in functie de zona in care locuiesti, o microferma, un centru de prelucrare a ciupercilor sau o minifabrica de sapun natural. 

Important este sa stii ce vrei, sa colaborezi cu un expert in elaborarea proiectului, sa te consulti cu alti temerari care au capatat deja experienta si sa te inarmezi cu multa rabdare si disponibilitate de a munci. In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva idei de afaceri care se pliaza mediului rural si al caror profit este garantat, indiferent de vremuri. Explicatia este una simpla: produsele rezultate sunt centrate pe nevoile de baza ale oamenilor, iar nevoia de hrana si de igiena, de exemplu, sunt la baza piramidei lui Maslow, expertul in psihologie care a ierarhizat necesitatile umane. 

Microferma 

Fie ca alegi o ferma de ovine sau bovine, o mare parte din investitie va fi directionata catre constructia in sine a intregului stabiliment, in conformitate cu normele in vigoare, implementate la nivelul Uniunii Europene. Achizitia animalelor de rasa va fi prioritara, iar o alegere inspirata ar putea-o constitui cumpararea exponatelor de la crescatori autorizati si recunoscuti. 

Mizeaza pe tehnologie si pe munca automatizata, chiar si pentru asigurarea hranei animalelor. De exemplu, uitata-te peste tractoare de vanzare si alege un astfel de  vehicul care iti va fi util atat pentru lucrari agricole, cat si pentru transportul nutretului sau al balegarului, daca vehiculul este racordat la o teleaga. 

Centru de prelucrare a ciupercilor 

Desigur, aceasta afacere este posibila doar in zone depresionare si muntoase si are un caracter predominant sezonier. In extrasezon, obiectul de activitate va fi convertit, in functie de potentialul zonei. Pentru un astfel de centru, vei avea nevoie de spatiu, chiar si hale special amenajate si mana de lucru. 

Materia prima va fi generata de localnici, fie ca e vorba de hribi sau galbiori. Pentru ca, cel mai probabil, vei avea concurenta, incearca sa oferi un pret corect, fara a incuraja concurenta neloiala, insa, fara a subestima efortul unor oameni. Avand in vedere ca cererea pentru ciuperci este mare atat pe plan national, cat si international, vei gasi foarte multi clienti care sa iti preia marfa sortata in ladite, asezata pe categorii.

 

 

Fabrica de sapun bio

Traim intr-o lume din ce in ce mai preocupata de sanatate, cu focus pe preventie. Totodata, pandemia a generat o preocupare mult mai intensa pentru igiena, iar vanzarile produselor de acest fel au crescut galopant. 

Chiar si dupa eradicarea virusului, lumea va continua sa cultive un comportament de preventie, iar spalarea mainilor, igiena riguroasa, in general vor fi internalizate ca un firesc. In contextul dat, o afacere care sa aiba ca obiect finit sapunul bio, obtinut din uleiuri naturale, cu adaosuri de plante medicinale va fi mai mult decat apreciata si rentabila.  

Speram ca ideile de business sugerate sa iti fi atras atentia si sa fi trezit in tine spiritul de antreprenor.

Sursa foto: pexels.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE