Anual, Romania importa intre 3.000 si 6.000 de tone de miere, adica 30-35% din consumul intern, cu toate ca este unul dintre cei mai importanti producatori de miere din Europa, iar albina a devenit „o specie dependenta mai mult de factorul politic decat de natura”,a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
„Este un paradox ca Romania importa anual intre 3.000 si 6.000 tone de miere, adica aproape 30 -35% din consumul intern, cred ca in toate tarile europene miscarea mierii este controlata de catre agentii economici care sunt implicati in aceasta activitate. (…) Important este si cat se consuma. Daca noi astazi inca nu am ajuns la 800 – 900 grame de miere anual (pe locuitor n.r.), in tarile Uniunii Europene, in Elvetia, se consuma peste doua kilograme si chiar mai mult. Cred ca acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este si cel mai mare importator si cel mai mare consumator de miere si importa aproape jumatate din consum”, a declarat Ioan Fetea, prezent la Targul National al Mierii.
Din pacate, Romania exporta mai multa miere vrac, decat ambalata, desi este de foarte buna calitate, iar in tara intra multa miere contrafacuta, spune Fetea.
„In aceasta concurenta care exista astazi cu mierea contrafacuta si pe care autoritatile nu o identifica, ba ca nu avem laboratoare dotate, ba ca nu avem bani, cateodata si ANSVSA are de lucru in vama pe lapte, pe carne, pe alte produse, mierea vine mai rar si se neglijeaza, de aceea cerem sa ne sprijine mai mult. Sa existe controale pe ceea ce intra, sa avem o trasabilitate. (…) Si aceasta etichetare tot la interventia noastra s-a facut ca sa stie consumatorul ce consuma si iata ca a aparut un borcan cu miere din sapte tari diferite. Este o anomalie. Legat de calitatea mierii, Romania intotdeauna a avut produse de calitate si speram sa nu ne „corupa” acesti mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva si nu miere in aceste tari. Noi an de an ridicam aceasta problema a calitatii. Este de neinteles cum Romania nu reuseste sa isi protejeze macar acest sector, dar aceasta problema o au toate sectoarele agricole, si nu numai din Romania, banuiesc ca aceasta globalizare ne-a impins catre aceasta atitudine a comertului, oricum si oricat. E pacat”, a transmis seful ACA.
Nu in ultimul rand, el a precizat ca aceasta specie a devenit dependenta mai mult de factorul politic decat de natura, in conditiile in care statul sprijina financiar acest sector.
„Suntem recunoscatori ministrului Agriculturii pentru ca s-a zbatut sa obtina un sprijin financiar, undeva la 5 euro pe familia de albine, bani pe care noi i-am consumat pe hrana, tratamente si acum recuperam o parte, pentru ca ei asigura poate nici 10% din totalul cheltuielilor anuale. Aceasta specie a devenit dependenta mai mult de factorul politic decat de natura, natura ne ofera cat poate si atunci vine si statul si ne mai sprijina, desi albina si apicultorul nu stau cu mana intinsa spre Guvern. Sectorul a trait, a supravietuit, s-a dezvoltat foarte frumos in Romania fara sprijin de la stat, chiar daca pe parcusul timpului, in fiecare epoca, chiar si in cea comunista, a fost un sprijin financiar, fie ca ne-au asigurat transport, ne dadeau zahar gratuit, medicamente. Poate si de aceea s-a dezvoltat acest sector”, a comentat presedintele ACA.