Productia de miere din acest an, mai buna decat cea din 2020, insa modesta raportat la perioadele anterioare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2021, productia de miere va fi mai buna decat in anul precedent, cu o estimare de 17.000-18.000 tone, insa raportat la perioadele in care Romania inregistra si productii de 30.000 de tone, acesta va fi, totusi, un  an modest, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

“Exista o ciclicitate a anilor buni apicoli, in sensul in care 2018 a fost un an deosebit de valoros, iar atunci Romania a figurat ca fiind cea mai mare producatoare de miere din Europa. De atunci a inceput declinul. Ciclicitatea se refera la faptul ca, dupa un an valoros pentru apicultura, urmeaza trei-patru ani mai putin buni, si se va ajunge poate la cinci ani. Si asta nu din cauza ca nu avem albine, ca nu avem profesionisti sau ca nu avem o baza melifera, le avem pe toate acestea, problema este legata de aceste schimbari climatice. Se va ajunge ca abia odata la 5 ani apicultorul sa fie multumit pentru roadele muncii albinei si a muncii sale. Anul acesta, intr-adevar, este mai prolific comparativ cu 2020, productia medie este de 50-55% dintr-un an bun, in unele locuri chiar 60%, dar totusi va fi un an modest fata de o productie de 30.000 – 32.000 tone de miere intr-un an bun. Estimarile noastre pentru 2021 sunt undeva sub 20.000 tone, respectiv 17.000 – 18.000 tone de miere. Vom vedea ce spune si statistica despre aceasta productie de miere”, a declarat Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.

El a precizat ca pentru apicultori este foarte greu sa vanda si aceasta mica productie de miere din cauza importurilor care vin din Ucraina, miere care de multe ori este adusa din China la preturi derizorii.

“Din pacate, nu putem sa concuram cu mierea din Ucraina, care de fapt este adusa din China si am inteles ca nu va mai suporta nici taxe vamale si va intra in Europa nelimitat. E un control pe care il pierdem total. Europa va pierde mult cu aceasta invazie. Nu este corect pentru produsele autohtone, mai ales pentru Romania, care, din pacate, nu este un consumator de miere”, a subliniat Fetea.

Dupa aproape doi ani de pauza din cauza crizei Covid, bucurestenii au putut vizita in acest weekend Targul National al Mierii, eveniment organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pe platforma apicola din Baneasa. Scopul Targului este de a promova apicultura si consumul de miere in randul romanilor, reprezentand de altfel si “o gura de oxigen” pentru apicultori din punct de vedere al valorificarii productiei, a spus Fetea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE