Fermierii din Marea Britanie cheama sezonierii romani inapoi: „Muncitorii englezi au fugit de pe camp”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe langa italieni si germani, fermierii britanici se confrunta, de asemenea, cu o criza generata de lipsa fortei de munca, fiind nevoiti sa apeleze la muncitori mai putin experimentati decat cei din estul Europei, noteaza publicatia britanica Daily Mail.

Mai multi fermieri din Regat sustin ca recolte intregi de sparanghel putrezesc pe camp, in lipsa de personal care sa le culeaga din cauza pandemiei de coronavirus.

Unii dintre acestia au incercat sa-si suplineasca forta de munca si sa angajaze sezonieri britanici insa, potrivit fermierilor, acestia nu sunt la fel de eficienti precum cei din estul Europei, in special cei romani. Un exemplu concret este cel al unui patron care a angajat 50 de muncitori britanii, iar in doar cateva zile a realizat ca mai are doar 7, restul plecand.

„Daca Guvernul crede ca britanicii vor munci pamantul se insala amarnic. Nu este eficient sa angajezi la camp muncitori britanici” a precizat unul dintre fermierii afectati, in publicatia Daily Mail.

Sindicalist britanic, despre munca in agricultura: „Acestea sunt munci grele”

Ali Capper, membru al unui sindicat din agricultura, a explicat ca munca pe camp nu este una usoara si ca nu oricine o poate duce la indeplinire,  facand referire la muncitorii britanici, total nepregatiti pentru o astfel de activitate.

„Aceste munci sunt grele.Trebuie sa fii puternic fizic. Cei care au facut munca de birou, la calculator, vor descoperi ca trebuie sa foloseasca muschi pe care nu i-au mai folosit pana acum. Sunt munci fizice. In fiecare zi la fel. Trebuie sa fii afara indiferent de vreme.” a spus Capper.

Fermierul care a ramas cu 7 dintre cei 50 de muncitori englezi

„In mod normal aveam 130 de angajati, acum am 70. Am angajat englezi, la inceput 50, dar am mai ramas cu 7. O sa fie la fel peste tot” a povestit patronul.

Un alt fermier, John Colegrave, din Banbury, a povestit ca din 20 de muncitori britanici a mai ramas cu 8. ”Nu este o munca pentru oricine. Multi nici nu au stiut la ce vin. 5 dintre ei au rezistat o ora, apoi au spus ca asta nu este munca de ei.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE