USTR: „Micii fermieri au nevoie urgenta de finantare”. Care este solutia optima de acordare cat mai rapida a unui sprijin?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Salvam Taranul Roman transmite o scrisoare deschisa, adresata Ministrului Finantelor, Alexandru Nazare, prin care ii solicita sprijinirea micilor fermieri, care au nevoie urgenta de finantare.

In acest context, organizatia de agricultori cere ministrului sa urgenteze aprobarea programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate, pentru ca fermierii sa primeasca rapid sprijinul de care au atat de mare nevoie. In cele ce urmeaza va redam continutul documentului, remis StiriAgricole.

Uniunea Salvam Taranul Roman, a solicitat MINISTRULUI FINANTELOR, dl. ALEXANDRU NAZARE urgentarea aprobarii proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021, hotarare care se afla in procedura de avizare .

Dupa cum bine cunoasteti micii producatori agricoli au nevoie urgenta de finantare pentru a putea fi competitivi pe piata interna si nu numai. Cu toate acestea desi sumele au fost reduse, acestea sunt ma mult decat necesare producatorilor agricoli. Conform programului de guvernare 2020 – 2024, guvernul si-a asumat sa sustina sustinerea producatorii mici si mijlocii ”… pentru a asigura nevoile pietelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniti pentru a ramane conectati la pietele nationale si regionale”, ori, proiectul de Hotarare de Guvern nu face altceva decat sa sprijine producatorii mici si mijlocii.

In acest context, producatorii agricoli asteapta cu deosebit interes Hotararea de Guvern, desi organizatiile profesionale au fost consultate la elaborarea acesteia in cursul lunii martie 2021, aprobarea acesteia intarzie nejustificat de mult. Totodata atragem atentia asupra faptului ca fara o predictibilitate privind finantarea si sprijinul acordat de Guvern, producatorii agricoli nu vor putea sa infiinteze culturile eligibile la ajutorul de MINIMIS, dupa cum bine cunoasteti pentru a produce categoriile de produse eligibile necesita pregatirea terenurilor, rasadurilor, etc, din timp, aceste culturi nu pot fi infiintate ad-hoc. Va solicitam sa aveti in vedere faptul ca sumele au fost mult diminuate prin comparatie cu anul trecut precum si faptul ca sprijinul acordat producatorilor mici si medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID 19 au fost insignifiante, prin comparatie cu compensatiile acordate de alte state sau in alte sectoare agricole. Mai mult anul 2020 a fost un an cat se poate de capricios a debuta cu inghet timpuriu urmat de inundatii si mai apoi de seceta pedologica fapt ce a afectat producatorii de legume in spatii protejate mici si medii .

Fata de aspectele prezentate consideram ca este justificata solicitarea noastra de urgentare a avizarii Hotararea de Guvern pentru aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2021.

Cu deosebita consideratie si respect,

Reprezentant USTR,

Ion Paunel

Membri ”Uniunea Salvam Taranul Roman” :

Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobantu, Presedinte

Federatia Nationala a Lucratorilor (afiliat BNS) ‐ Horatiu Raicu, Presedinte

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, Presedinte

Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte

Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori de Legume si Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Presedinte

Asociatia de Producatori de Flori Muntenia – Calin Ion, Presedinte

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura

Floricultura, Plante Aromatice Buzau ‐ Costel Vanatoru

Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricola Legume de Vidra Lacatus Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu , Presedinte

Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, Presedinte

Cooperativa Agricola Jilavele ‐ Roxana Rosculet, Presedinte

Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, Presedinte

Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE