Romania are nevoie urgenta de apa pentru agricultura. Organizatiile de fermieri trag semnalul de alarma

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Clubul Fermierilor Romani considera ca elaborarea si punerea in aplicare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice in vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii.

Realizarea si implementarea unei strategii integrate a apei pentru agricultura reprezinta singura cale pentru armonizarea masurilor de asigurare a functionarii si extinderii infrastructurii de imbunatatiri funciare cu respectarea noilor prevederi europene privind agricultura (Reforma PAC), de mediu si clima (Pactul Ecologic European si Strategiile subsecvente – Biodiversitate si Farm to Fork).

Strategia urmeaza sa asigure un cadru de convergenta si coerenta pentru toate masurile si proiectele care privesc gestiunea apei si solului pentru agricultura, printr-o coordonare care sa asigure in mod eficient, responsabil si sustenabil echilibrul intre nevoia asigurarii securitatii alimentare a Romaniei si realizarea obiectivelor necesare in zona de mediu si clima.

Clubul Fermierilor Romani propune valorificarea analizelor, evaluarilor si proiectelor privind reforma sistemului de gestiune a apei pentru agricultura cuprinse in propunerea de reforma facuta recent de MADR in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, precum si realizarile din cadrul Planului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii.

Succesul strategiei depinde de asigurarea unei cooperari eficiente guvernamentale inter-institutionale (Guvern – MADR, MMAP, MDLPA, MFP) si multi-parteneriale (public-privat-neguvenamental), pentru o planificare financiara multi-anuala si multi-sursa coerenta a masurilor de modernizare a infrastructurii, astfel incat sa fie realizat echilibrul intre noile conditii de mediu si clima si asigurarea competitivitatii fermelor din Romania.

In mod concret, solutionarea problemelor existente de imbunatatiri ecosistemice si funciare poate fi realizata in noul context european al Politicii Agricole Comune printr-o abordare integrata a gestiunii resurselor sol – apa – aer, pentru o productivitate optima si sustenabila, care sa tina cont in egala masura de protectia mediului si de competitivitatea fermierilor.

Refacerea sistemului de irigatii reprezinta o problema pe care Romania n-o mai poate amana. Diminuarea productiei agricole din ultima perioada, datorata lipsei de precipitatii, a condus la realizarea unui randament scazut a celor mai importante culturi agricole la nivel national. Intregul spatiu comunitar beneficiaza in mod direct de materia prima oferita de tara noastra, iar o diminuare a acesteia va conduce la o instabilitate a securitatii alimentare, un aspect extrem de important in aceasta perioada.

Modernizarea si extinderea imbunatatirilor ecosistemice si funciare se poate realiza la cele mai noi standarde, utilizand cele mai noi tehnologii in domeniu, astfel incat impactul aplicarii Strategiei integrate de gestionare a apei sa conduca la:

-asigurarea sigurantei productiei, cu impact direct asupra securitatii alimentare a Romaniei;

-cresterea nivelului de rezilienta a fermelor, care presupune stabilitate financiara si dezvoltare rurala;

-cresterea productiei nationale si a productivitatii fermelor, in conditiile in care Romania este un jucator major pe piata cerealelor la nivel mondial;

-protejarea investitiilor fermierilor, realizate in ultimii 30 de ani;

-siguranta Uniunii Europene privind accesul la cereale, avand in vedere ca Romania este considerata un rezervor de porumb si floarea-soarelui.

In acest sens, Clubul Fermierilor Romani propune:

  1. Crearea la initiativa MADR a unuiConsiliu inter-ministerialcu participarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Cercetarii si Digitalizarii, Ministerului Finantelor Publice si multi-parteneriate (inclusiv mediul universitar si asociatii) pentru elaborarea Strategiei nationale integrate de gestiune a apei pentru agricultura, a Planului de actiune privind implementarea Strategiei, inclusiv estimari bugetare, termene si responsabilitati in program.
  2. Elaborarea si implementarea Programului national privind dezvoltarea proiectelor locale de irigatii (ca parte a Strategiei)vizeaza urmatoarele directii:

-simplificarea si armonizarea legislativa care sa incurajeze proiectele locale de irigatii;

-coordonare inter-agentii din cadrul MADR si MMAP pentru eficientizarea investititiilor, reducerea birocratiei si incurajarea proiectelor locale cu finantare privata;

-facilitati fiscale pentru investitiile (private/fermieri) in proiectele de irigatii locale.

  1. Elaborarea unui Ghid de bune practici si proiecte in domeniul gestionarii integrate a apei pentru agricultura, care sa tina cont de:

-armonizarea cu legislatia europeana referitoare la problemele de mediu, clima si     agricultura;

-modele de proiecte (tipologie) in acord cu reglementarile europene de mediu si dezvoltare durabila (pe tipuri de ferme/culturi; zone geografice; specificitatea reliefului);

-identificarea surselor de finantare complementare pentru sustinerea investitiilor in proiectele de irigatii locale.

  1. Coordonarea masurilor specifice unui sistem integrat de gestiune eficienta a apei in agricultura cu cele cuprinse in strategiile locale pentru dezvoltare durabila (implicarea dimensiunii regionale si locale in sustinerea aplicarii Strategiei).

In data de 23 iunie 2021, Clubul Fermierilor Romani a prezentat propunerea privind elaborarea Strategiei integrate de gestiune a apei pentru agricultura in cadrul intalnirii cu conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la care au participat fermieri membri in Club (in particular din regiunea Dobrogea) si reprezentanti ai Consiliului Director al Clubului. Intalnirea de la MADR este prima dintr-o serie de reuniuni initiate de Club pentru promovarea catre ministerele responsabile din Guvern a propunerii de elaborare a Strategiei.

”Initiem aceasta actiune in consens cu membrii nostri, in principal cu fermierii din zonele afectate de seceta, inclusiv cei care detin ferme in ariile de acoperire ale sistemelor de irigatii si desecare. Dorim sa fim un contributor activ la elaborarea Strategiei, prin punerea la dispozitie a unor experti consultanti romani si straini. De asemenea, lansam invitatia catre universitati si institute de cercetare din Romania de a participa la proiectul coordonat de Club pentru elaborarea unor analize tehnice, economice si de mediu privind modernizarea si extinderea functionarii unei infrastructuri de gestiune a apei pentru agricultura, care sa fie armonizat cu noile prevederi europene privind mediul si clima, inclusiv cele care vor deveni operationale odata cu Pactul Ecologic European si strategiile subsecvente”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

“Clubul Fermierilor Romani isi exprima interesul si disponibilitatea de a contribui activ, alaturi de celelalte parti implicate, la stabilirea si prioritizarea actiunilor care vizeaza implementarea cu succes a proiectelor de imbunatatiri ecosistemice si funciare la nivel national. Clubul urmareste sa asigure colaborarea cu alti actori inter-guvernamentali si organizatii internationale (precum Banca Mondiala sau BERD), din domeniul educatiei si cercetarii (universitati) si organizatii neguvernamantale cu activitate, expertiza si capacitate pentru elaborarea si punerea in aplicare a strategiei integrate de gestionare a apei”, declara Dan Hurduc, reprezentantul Consiliului Director al Clubului.

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE