Uniunea Salvam Taranul Roman isi exprima indignarea fata de indolenta, delasarea autoritatilor si lipsa unui dialog real si concret cu producatorii agricoli mici si medii de legume si fructe, toate acestea culminand cu demararea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, impotriva mai multor state membre, printre care si Romania, sa pentru ca nu au transpus in legislatia nationala regulile care interzic practicile comerciale neloiale in sectorul agro-alimentar, respectiv transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE 2019/633 .
In acest context aducem la cunostinta opiniei publice ca atat Uniunea Salvam Taranul Roman dar si parte din entitatile membre individual au solicitat Guvernului Romaniei inca din anul 2020 transpunerea Directivei 2019/633 in legislatia nationala. Am atras atentia Guvernului Romaniei, dar si parlamentarilor de la acea vreme asupra faptului ca, prin adoptarea Legii 28/2020 pentru modificarea Legii 312/2009 se introduc masuri de natura sa accentueze puterea comerciantilor de produse agricole, introducand astfel posibilitatea ca sub pretextul intelegerii comerciale intre furnizor si comerciant sa se permita solicitarea de catre comerciant a unor taxe si servicii.
Mai mult, in contextul crizei de lichiditate cu care se confrunta producatorii agricoli este de neinteles decizia de a renunta la termenul de plata al comerciantului de 30 zile, in contextul in care Directiva 2019/633 mentioneaza acest termen ca fiind limita maxima pentru produse agricole si alimentare. Inclusiv pentru produsele perisabile termenul de plata s-a marit prin acelasi act normativ de la 7 la 14
zile.
In mod cert modificarile aduse prin Legea 28/2020 nu consolideaza puterea comerciala a furnizorilor, din contra, sunt de natura sa accentueze si mai mult inegalitatile in puterea de negociere a furnizorilor si a comerciantilor, contrar obiectivelor asumate prin Directiva 2019/633. Intr-un mediu de politica agricola care este in mod vadit mai orientat spre piata decat in trecut, protectia impotriva practicilor comerciale neloiale a devenit mai importanta pentru operatorii care isi desfasoara activitatea in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.
Totodata aducem la cunostinta opinie publice faptul ca, Uniunea Salvam Taranul Roman a transmis a Guvernului Romaniei in cadrul intalnirii din data de 18.11.2020 un memoriu in cuprinsul caruia se regaseste solicitarea agricultorilor privind transpunerea Directivei 2019/633 . De asemenea este de neinteles de ce aceasta directiva nu a fost transmisa desi Ministrul Agriculturii a declarat public in data de 27.05.2020: „Vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse in Legea 28 pe ultima suta de metri, ca sa zic asa, si care nu aveau nicio legatura cu actiunea de infringement pe care o pornise Comisia in 2017. Si daca nu vom reusi sa facem aceste modificari, pentru ca va trebui sa le facem in procedura de urgenta prin lege, intrucat trebuie sa implementam Directiva 633 a Consiliului Europei privind practicile comerciale neloiale, in transpunerea Directivei o sa prindem aceste modificari” Este evident ca Uniunea Salvam Taranul Roman dar si parte din organizatiile componente individual au facut nenumarate demersuri in vederea implementarii Directivei 2019/633, inca de la inceputul anului 2020, atasam la prezenta solicitarile uniunii dar si ale organizatiilor membre. Este surprinzator ca in spatiul public au aparut declaratii ale diferitelor organizatii, care isi aroga diferite comunicari privind transpunerea directivei, dar care nu au dat nici macar un comunicat de sustinere a noastra sau a masurilor propuse inca de anul trecut, dar acum isi aroga diferite demersuri.
Totodata este un esec al guvernarii tinand cont ca, in cadrul programului de guvernare printre prioritati se regaseste si transpunerea Directivei 2019/633 (pag.13 pct.4 din Programul de Guvernare). Guvernul anterior dar si cel de acum aveau si au posibilitatea transpunerii Directivei 2019/633 prin Ordonanta de Urgenta, urmand ca Parlamentul Romaniei sa modifice odata cu ajungerea acesteia in Parlament, dar nu sa dorit sumarea politica a unui astfel de act normativ. Totodata Guvernul Romaniei are un punct de vedere privitor la Directiva 2019/633, punct de vedere transmis Parlamentului Romaniei referitor la propunerea legislativa privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar, initiata de domnul deputat PNL Cristian Buican (Bp.7/2021, L49/2021) si atasat la prezenta, dar, este evident ca Ministerul Agriculturii nu a fost in stare sa isi asume o Ordonanta de Urgenta pe care sa o promoveze.
Uniunea Salvam Taranul Roman atrage atentia asupra faptului ca, legumicultorii sunt decapitalizati, deoarece preturile oferite producatorilor sunt derizorii in ciuda faptului ca in marile lanturi de magazine, in magazinele de cartier dar si in pietele agro-alimentare acestea sunt destul de ”piperate” pentru consumatorul final.
Uniunea Salvam Taranul Roman solicita adoptarea de masuri urgente pentru micii producatori agricoli, in caz contrar suntem hotarati sa organizam proteste pe termen nelimitat.