Organizatiile de fermieri, despre decizia de inchidere a pietelor: o masura care loveste direct in micii producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O ampla alianta a micilor producatori, societatii civile si mediului academic din Romania se opune vehement inchiderii pietelor agroalimentare inchise, conform Hotararii CNSU 52 din 05.11.2020. Persoanele considera ca aceasta masura, luata fara consultarea producatorilor si a celor direct implicati, va avea un impact devastator asupra micilor fermieri, care pot sa-si comercializeze productia doar in aceste unitati, se arata intr-un comunicat semnat de mai multe asociatii agricole, remis Stiri Agricole.  In cele ce urmeaza va redam continutul documentului:

Consideram ca pietele volante promovate in ultimele zile, fara consultarea producatorilor- sunt false solutii care creeaza la randul lor probleme. Decizia nechibzuita a inchiderii pietelor agroalimentare in spatii inchise a creat deja pierderi pentru micii producatori si a generat temeri in randul consumatorilor.

Solicitam revizuirea de urgenta a Hotararii CNSU 52 din 05.11.2020 precum si sprijinul Guvernului si a autoritatilor locale pentru mentinerea deschisa a tuturor pietelor, halelor agroalimentare si targurilor locale, inchise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, in conditii imbunatatite de siguranta sanitara pentru prevenirea transmiterii virusului SARS COV 2, asa cum se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana.

De ce pietele volante sunt o solutie falsa si o noua sursa de probleme? In cele mai multe orase din tara, nu exista infrastructura pentru piete volante, acestea desfasurandu-se in parcari la periferiile oraselor, fara acces la apa (ceea ce cauzeaza probleme de igiena, care in timp de pandemie sunt cruciale), unde producatorii vand de pe capotele sau din portbagajul masinilor.

De asemenea, pietele volante au loc sporadic, timpul lor de desfasurare fiind substantial redus fata de pietele permanente (de peste 20 de ori mai mici), respectiv 2-4 ore pe saptamana pentru o piata volanta, comparat cu 6 – 7 zile pe saptamana intre 8-12 ore pe zi pentru o piata permanenta. Nu in ultimul rand, ne aflam in luna noiembrie, la un pas de inceperea iernii iar temperaturile sunt extrem de scazute. Expunerea producatorilor la frig, pentru o perioada indelungata (nu exista garantia ca restrictiile nu se vor prelungi peste 30 de zile) va genera un nou val de imbolnaviri si alte efecte dramatice asupra sanatatii publice.

Consideram ca impactul acestei masuri extreme va fi devastator asupra micilor producatori contribuind astfel la adancirea saraciei si inegalitatilor sociale; in acest sens, masura ii va afecta semnificativ si pe consumatorii care prefera sau depind de aprovizionarea cu alimente accesibile si proaspete, din piete. Pietele agroalimentare reprezinta pentru o mare pondere a micilor producatori unica sursa de venit si cale de desfacere a produselor alimentare.

Masura extrema de suspendare a activitatilor pietelor agroalimentare inchise loveste direct in micii producatori, lasandu-i astfel fara nicio plasa de siguranta si la voia sortii, si chiar ii impinge catre un nou val de emigrare.

Inca de la debutul pandemiei Covid-19, micii producatori au fost si ei in prima linie si timp de opt luni au continuat zi de zi sa asigure aprovizionarea cu hrana in pietele agroalimentare si targuri, fara a genera focare de infectie.

Anticipand prelungirea pandemiei Covid-19, micii producatori au transmis Guvernului si autoritatilor in nenumarate randuri, solicitari si propuneri concrete in sprijinul economiei locale si a consumatorilor. Inca o data, facem apel la institutiile statului sa ia la cunostinta propunerile si solutiile aduse de noi si ne reafirmam disponibilitatea de a fi partener pentru punerea lor in practica pe termen lung:

  1. Mentinerea deschisa a pietelor, halelor agroalimentare si targurilor locale, inchise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, din orase sau sate precum si a micilor magazinele agricole, in toata Romania, pe intreaga perioada a crizei Covid-19.
  2. Includerea asociatiilor de mici producatori in decizii luate de piata locala (piete si hale agroalimentare, targuri, magazine agricole, initiative de lanturi scurte alimentare), in contextul Covid-19 si dincolo de acesta.
  3. Prioritizarea micilor producatori (in locul intermediarilor) in pietele taranesti – atat cele publice, cat si cele administrate de administratori privati.
  4. Alocarea de fonduri publice (de ex. din chiriile platite de vanzatorii din piete), la nivel local si national de catre primarii, consilii locale, administratiile pietelor publice si private si Guvern – pentru asigurarea distantarii fizice si igienei infrastructurii pietelor locale (inclusiv stocuri de produse si echipamente de protectie – masti, manusi, combinezoane, dezinfectanti etc., dar si comunicarea pro-activa si instruirea corecta si la timp a vanzatorilor cu privire la regulile pe care trebuie sa le respecte). De asemenea, se impune asigurarea triajului epidemiologic primar (termoscanare), amenajarea punctelor de spalare pe maini si dezinfectie (statie de dezinfectare maini si picioare) la intrarea in piete, targuri si oboare, controlarea numarului de persoane si asigurarea circuitelor separate intrare-iesire.
  5. Asigurarea de servicii publice de consiliere, monitorizare si control dedicate administratorilor pietelor (publici si privati) si producatorilor, pentru garantarea sigurantei si sanatatii producatorilor si consumatorilor in toate pietele si targurile locale, fata de pandemia Covid-19.
  6. Promovarea pietelor locale si lanturilor scurte alimentare ca alternativa viabila si sigura de aprovizionare pentru consumatori si pe perioada crizei, printr-o ampla campanie nationala de educare si constientizare, cu parteneriatul micilor producatori si a societatii civile, si prin investitii pe termen lung in aceasta forma traditionala de comert alimentar.
  7. Sprijinirea prin toate mijloacele necesare a initiativelor individuale si de grup ale micilor producatori, pentru vanzarea de alimente la domiciliu, prin a) permiterea auto-organizarii de puncte de distributie fixe si mobile, cu respectarea normelor de prevenire a raspandirii Covid-19, b) punerea la dispozitie de catre autoritatile locale de spatii adecvate pentru depozitare si acoperirea de catre Guvern si/sau autoritati locale a costurilor cu functionarea acestora.

Inegalitatea din sistemul agroalimentar trebuie sa inceteze! Atat timp cat supermarketurile si hipermarketurile raman deschise – toate pietele agroalimentare trebuie sa ramana de asemenea deschise. Exista nenumarate masuri posibile de asigurare a activitatii in piete in conditii de siguranta sanitara, precum si exemple de buna practica. Pietele agroalimentare sunt un serviciu public ce trebuie protejat si sprijinit ca atare de autoritatile la toate nivelurile pentru asigurarea securitatii alimentare, astfel incat hrana locala, proaspata, nutritiva si convenabila sa ramana accesibila intregii populatii. Autoritatile la toate nivelurile trebuie doar sa dispuna mobilizarea resurselor necesare aplicarii si monitorizarii acestor masuri.

Reamintim Guvernului ca odata cu re-lansarea acestor masuri de restrictie a inceput o noua campanie electorala, cu mize enorme. Este momentul ca toti factorii de decizie si toate partidele politice sa isi indrepte atentia si catre mediul rural care a fost in mod istoric marginalizat. Efectele ignorarii nevoilor micilor producatori in acest context cumplit si discriminarii acestora in defavoarea supermarketurilor, se pot dovedi dramatice pentru ambitiile electorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE