Cele mai eficiente materiale pentru izolatia adaposturilor din ferme

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Adaposturile animalelor din fermele zootehnice trebuie sa le ofere acestora conditii cat mai bune, indiferent de anotimp, iar unul dintre parametrii care trebuie atent controlati este temperatura interioara. Ventilatia si sistemele de incalzire contribuie la mentinerea acesteia la un nivel optim, iar materialele folosite pentru izolatie au un rol crucial.

Vata minerala 

Ca urmare a proprietatilor pe care le are vata minerala, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai bune alegeri, iar din cele doua categorii de vata minerala care sunt folosite, cea mai eficienta se dovedeste a fi vata bazaltica pentru izolatii. Proprietatile pe care le are o fac ideala pentru izolatia termica a adaposturilor pentru animale. Astfel, vata minerala bazaltica ofera o stabilitate termica excelenta mediului interior, atat vara, cat si iarna, permitand mentinerea unei umiditati relative ideale in adapost. In plus, este ignifuga, proprietate dobandita  in mod natural, ceea ce o face extrem de sigura la utilizare. Este rezistenta timp indelungat, nu putrezeste si isi pastreaza proprietatile de izolator termic, practic, la infinit. 

O alta calitate, ce o face ideala pentru a fi folosita la izolatia termica a halelor pentru zootehnie, este aceea ca nu este agreata deloc de rozatoare, este neprielnica pentru ciuperci si paraziti, detalii foarte importante pentru sanatatea animalelor din ferma. Merita spus ca printre caracteristicile tehnice se numara si aceea ca vata bazaltica nu isi modifica dimensiunile, nu se contracta si nu se dilata la variatiile de temperatura din mediul exterior, ceea ce ii ofera o stabilitate exceptionala si o face ideala pentru protejarea peretilor. 

O alta calitate importanta pe care o are vata minerala bazaltica este capacitatea acesteia de a fi un bun izolator fonic, in conditiile in care este prietenoasa cu mediul, fiind un produs natural, obtinut prin topirea rocii bazaltice si transformarea acesteia in fibre. 

Alternativa la vata bazaltica este cea minerala din sticla, cu proprietati relativ asemanatoare, dar cu o rezistenta mult redusa la foc. Vata minerala de sticla este mai greu de montat, iar perioada de eficienta maxima este mai redusa. 

In cazul adaposturilor pentru animale, izolatiile din polistiren nu sunt recomandate, pentru ca impiedica circulatia vaporilor de apa, provoaca umiditate excesiva in hale si, ca urmare a acestui fapt, mucegai si igrasie, fiind in plus si foarte inflamabile. 

Hidroizolatia

Inundarea unui adapost pentru animale este extrem de pagubos pentru crescatori si poate aduce prejudicii importante. Aceste evenimente neplacute pot fi prevenite. Cel putin la fel de importanta ca izolatia termica, iar in anumite perioade din an, cand reprizele de ploi torentiale sunt frecvente, chiar esentiala, hidroizolatia acoperisului pentru halele unde sunt adapostite animale trebuie realizata corect, intretinuta si, daca este cazul, reparata. 

In cazul adaposturilor pentru animale, izolatia acoperisului trebuie sa fie una cu greutate redusa, care sa nu adauge surplus de sarcina pe pereti si fundatie, dar durabila si calitativa. Ideale sunt sistemele de hidroizolatii lichide, PVC, precum si cele din cauciuc acrilic, tocmai pentru ca sunt simplu de montat, rezistente in timp si usoare.  

Inspectia periodica a acoperisului, de cel putin doua ori pe an, dar si dupa fiecare eveniment meteorologic important (ploi torentiale, grindina) poate preveni degradarea accentuata a hidroizolatiei, in condtiile in care reparatiile se pot face rapid si usor, de fiecare data cand este nevoie. 

Montajul 

Eficienta sistemelor de izolatie, fie ca este vorba despre cele termice sau despre hidroizolatie, depinde in mod esential nu doar de materialele alese si de calitatea acestora, ci se de modul in care se realizeaza montajul si de respectarea stricta a tehnologiei impuse de producator. 

Este foarte important sa fie parcursi toti pasii necesari pentru montarea hidroizolatiei si a sistemelor de izolatie termica. Orice abatere va duce la afectarea izolatiei utilizate, la degradarea ei si la scaderea capacitatii de a izola eficient impotriva frigului, respectiv a caldurii sau a apei.

Materialele calitative utilizate pentru termo si hidroizolatie sunt, de cele mai multe ori, simplu de montat, ceea ce face ca, per ansamblu, costurile legate de aceasta operatiune sa fie modice si sa se amortizeze rapid prin economia de energie si alte beneficii pe care le aduc.  

 

 Sursa foto: Shutterstock.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE