USTR: ministrul Oros a ales sa comunice cu noi prin televiziune, cand putea fi alaturi de noi in Piata Victoriei

Facebook
Twitter

Uniunea Salvam Taranul Roman, uniune fara personalitate juridica in cadrul careia se regasesc organizatii ale producatorilor agricoli, respectiv asociatii, cooperative dar si organizatii sindicale multumeste pe aceasta cale celor 200 de producatori agricoli care in plina campanie au lasat munca la camp si in solarii si au participat la actiunea de protest  pentru a-si exprima nemultumirea fata de preturile derizorii la care au ajuns sa isi comercializeze marfa, fata de saracia care ii asteapta nemaiavand resursele financiare necesare in vederea continuarii productiei.

Multumim de asemenea pentru implicare  si prezenta numeroasa a legumicultorilor din bazinul legumicol Glodeanu Sarat ,colegul nostru Claudiu Breazu Presedintele Cooperativei Legume de Glodeanu Sarat, dar si presei audio, video, scrisa, TV si on-line, pentru prezenta la eveniment, pentru mediatizarea excelenta facuta, pentru sustinere si promovare, care pentru noi a insemnat foarte mult iar cu ajutorul dumneavoastra am reusit sa ne prezentam mesajul si revendicarile noastre a celor care traim si muncim pamantul .

Este de neinteles de ce dl. Ministru Oros a ales sa comunice cu noi prin intermediul televiziunii cand avea posibilitatea sa fie alaturi de noi in Piata Victoriei. Daca Ministerul Agriculturii a prezentat in spatiul public formele de sprijin acordate cultivatorilor de legume defalcata pe judete, atunci corect era sa mentioneze ca sprijinul va fi acordat la finalul anului deoarece ” Valorificarea productiei prevazute la ….. se face in perioada 2 noiembrie-2 decembrie ” ceea ce inseamna ca acest sprijin va fi acordat la anul ca si sprijinul cuplat de altfel, fiind evident o manipulare grosolana din parte ministerului.

In acest context mentionam ca nemultumirea colegilor nostri se datoreaza preturilor derizorii de achizitie la legume, cresterea preturilor la inputuri (seminte, combustibil, energie electrica  etc), lipsa unor politici publice in sectorul horticol in ceea ce priveste comercializarea produselor autohtone, lipsa masurilor de sprijin pentru producatori agricoli, tinand cont ca venim dupa un an in care comercializarea ca urmare a constrangerilor suferite in urma pandemiei COVID 19, cat si faptul ca la orizont se pre configureaza continuarea masurilor restrictive impuse de pandemie, toate acestea au dus la decapitalizarea producatorilor agricoli, desi cei care sunt in lantul de comercializare en-gros dar si cu amanuntul inregistreaza profituri substantiale . Nu dorim decat sa muncim si sa castigam de pe urma muncii noastre, sa fim intr-o piata concurentiala corecta, fiind de neinteles atitudinea anti producator roman, atitudine avuta de toti politicienii care s-au perindat la conducerea Ministerului Agriculturii si care nu au fost in stare sa gandeasca politici pe termen scurt si mediu pentru producatori. In acest context este necesar acordarea unui ajutor de stat producatorilor de legume, constand in diferenta de pret dintre pretul de achizitie de legume si pretul de vanzare, fiind evident ca cei care castiga sunt intermediarii, ori pentru a stopa aceste practici este nevoie mai mult ca niciodata de politici publice si de asumare . Nu am cerut mai mult decat respectarea dispozitiilor legale, asa limitative cum sunt ele, respectiv, verificarea trasabilitatii produselor prin verificarea documentelor de provenienta ale comerciantilor, ale furnizorilor de legume in retelele de retail. Acestea sunt de fapt nemultumirile producatorilor agricoli, iar, daca domnul Ministru a inteles ca principalele nemultumiri sunt legate numai de subventii, fiind evident ca este dezinformat si nu cunoaste realitatea din teren .

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE