Daniel Buda: „Este inadmisibil sa fim principala tara care exporta grau, dar care importa masiv paine congelata”

Facebook
Twitter

Romania trebuie sa puna un mai mare accent pe partea de procesare a produselor agricole, astfel incat sa nu mai exporte materia prima si sa importe apoi, aceleasi produse, procesate, cu o valoare adaugata mai mare, a declarat europarlamentarul roman, Daniel Buda.

„In noua PAC, trebuie sa punem un accent mai sporit pe componenta de procesare. Daca nu vom reusi sa dezvoltam acest segment de procesare in Romania, nu vom putea sa ne pastram competitivitatea in sectorul agricol”, a spus Buda intr-o interventie sustinuta la o conferinta pe tema noii Politici Agricole Comune (PAC), care se va aplica din 2023.

„Este inadmisibil ca astazi in Romania, noi sa fim principala tara care exporta grau, porumb, dar sa fim in acelasi timp statul cu importuri masive de paine congelata, de produse de panificatie”, a adaugat el.

Romania este unul dintre principalii producatori agricoli din Uniunea Europeana, dar are de mai multi ani deficit in comertul exterior cu produse agro-alimentare, desi exporta milioane de tone de cereale.

Buda, membru al Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European, a invitat fermierii sa colaboreze cu autoritatile nationale in elaborarea Planului National Strategic (in baza caruia vor fi distribuite fondurile europene).

Statele membre trebuie sa isi prezinte proiectele de planuri pana la 31 decembrie 2021. Comisia va avea apoi la dispozitie sase luni pentru a evalua si a aproba planurile, care vor intra ulterior in vigoare la inceputul anului 2023.

„Tinerii fermieri de azi sunt cei care vor produce hrana pentru generatiile de maine si am increderea ca vor accesa fondurile europene puse la dispozitie in urmatorii ani pentru a dezvolta componenta de procesare, pentru a consolida sectorul agricol. Vreau sa va asigur ca in noua PAC, fermierii vor fi sprijiniti cu instrumente concrete pentru a furniza mai departe alimente de inalta calitate si la preturi accesibile pentru consumatori”, a mai spus eurodeputatul PNL.

Prin planurile strategice pentru punerea in aplicare a PAC, statele membre pot tine seama de conditiile locale si sa se concentreze asupra performantei. „Invit fermierii sa colaboreze cu autoritatile nationale in elaborarea Planurilor Nationale Strategice astfel incat nevoile din teren sa se regaseasca in aceste planuri! Planurile nationale strategice reprezinta un element cheie al reformei PAC, ce va stabili modul in care fiecare stat membru va utiliza instrumentele PAC, pe baza unei analize a conditiilor si nevoilor lor, cu scopul de a atinge obiectivele specifice ale PAC”, a punctat Daniel Buda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE