APIA informeaza ca, in data de 10 august 2021, a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I, ORDINULUI nr. 178/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de distilare a vinului in situatii de criza, eligibila pentru finantare in cadrul Programului national de sprijin in sectorul vitivinicol 2019-2023.
Masura de acordare a sprijinului financiar va fi aplicata la nivel national de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Solicitantii vor depune cererile de solicitare a sprijinului financiar aferent masurii de distilare a vinului in situatii de criza, la sediul APIA – Aparat Central, pana la data de 1 septembrie 2021, in conformitate cu prevederile Ordinului 178/2021 si Ghidului Solicitantului.
Cererea insotita de documentele prevazute in OMADR 178/2021 poate fi transmisa si prin mijloace electronice si/sau posta/curierat.
Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie sa fie semnate si datate, iar copiile trebuie sa fie certificate ,,conform cu originalul” de catre solicitant.
In vederea aprobarii sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
- a) distileria sa fie localizata pe teritoriul Romaniei;
- b) sa detina autorizatie valabila la data inceperii procesului de distilare a vinului si sa obtina in urma acestuia un produs cu o concentratie alcoolica de minimum 92% din volum;
- c) cantitatea de vin pentru care se solicita ajutor pentru distilare in situatii de criza sa fie certificata de catre Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicloe (O.N.V.P.V.) cu privire la dreptul de comercializare a vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC), vinurilor cu indicatie geografica (IG) si vinurilor varietale.
Sprijinul financiar pentru masura de distilare a vinului in situatii de criza se acorda:
- in avans (valoarea avansului este de maximum 100% din valoarea corespunzatoare volumului estimat conform art. 5 alin. (2) lit. d), in conditiile constituirii unei garantii bancare de 110% din valoarea avansului solicitat);
sau
- dupa finalizarea operatiunilor de distilare si denaturare.
Valoarea sprijinului este stabilita la 4,52 lei/litru de vin cu DOC, IG si 2,66 lei/litru vin varietal care va fi distilat.
Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului catre distilerie si costul distilarii vinului in cauza.
Din valoarea sprijinului mentionat, distilatorul plateste producatorului care a furnizat vinul catre distilerie 3,88 lei/litru de vin cu DOC, IG si 2,02 lei/litru de vin varietal.
In situatia in care sumele aferente cererilor de plata selectate depasesc resursele financiare alocate masurii de distilare a vinului in situatii de criza, valoarea sprijinului se reduce proportional conform prevederilor OMADR 178/2021.
Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plata este de 10 hl.
Produsul rezultat in urma distilarii vinului pentru care se acorda sprijinul financiar va fi supus procedurii de denaturare pentru ase asigura utilizarea acestuia exclusiv in scopuri industriale, inclusiv in scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau in scopuri energetice, astfel incat sa se evite denaturarea concurentei.
Plata sprijinului se face in lei, pana la data de 15 octombrie 2021, integral din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.