Daniel Buda: sprijinul pentru tinerii fermieri va creste la 100.000 de euro. Ce alte schimbari referitoare la finantare se intrevad?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sprijinul acordat tinerilor fermieri urmeaza sa se majoreze de la 70.000 de euro, cat este in prezent, pana la 100.000 de euro, iar finantarea va fi acordata pe o perioada de 7 ani, fata de 5 cat este in prezent. De asemenea, va fi introdus si termenul de „Nou fermier”, astfel incat persoanele care incep o activitate agricola sa poata beneficia mai usor de sprijin financiar, a anuntat europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

„In momentul de fata, ne aflam in perioada de tranzitie, de 2 ani de zile, ceea ce inseamna ca Regulamentul anterior se aplica in continuare in aceasta perioada. Sub acest aspect, regulile de accesare a fondurilor europene si liniile de finantare sunt subsumate Regulamentului de tranzitie. Cu alte cuvinte, fermierii isi pot desfasura in continuare activitatea si pot profita de masurile de finantare pe baza acelorasi reguli. In Parlamentul European, am venit cu o reforma a PAC astfel incat fondurile sa fie mai accesibile pentru fermieri prin proceduri mai simplificate. In acest Regulament, am inserat o prevedere in care se mentioneaza faptul ca statele membre nu au posibilitatea sa adauge conditii suplimentare peste regulile europene.

In ceea ce priveste tinerii fermieri (pana la 40 de ani), care au fost instalati pentru prima data ca sefi ai exploatatiei vor primi un sprijin complementar pentru o perioada de 7 ani (in loc de 5 ani). Sprijinul acordat instalarii tinerilor fermieri din capitolul Dezvoltare rurala creste de la 70.000 euro la 100.000 euro. Am introdus termenul de “Noul fermier”, care va avea acces mult mai usor la fonduri europene, la fel ca tanarul fermier. “Noul fermier” este definit astfel incat sa includa: conditiile pentru a fi „seful exploatatiei”; formarea profesionala si/sau competentele corespunzatoare; o limita de varsta de peste 40 de ani.

Referitor la plafonare, eu sunt un aparator al intereselor tuturor fermierilor, indiferent ca discutam de fermierii mici sau mari, acestia au un rol bine definit in ecosistemul agricol din Romania. Plafonarea ramane alternativa la platile redistributive. In cadrul trilogurilor, cel putin 12% din suma prevazuta trebuie sa mearga catre fermierii mici si mijlocii. Plata redistributiva pentru fermierii mici ar insemna un „balon de oxigen” care i-ar ajuta sa supravietuiasca pe piata. Fiecare stat membru va trebui sa-si stabileasca nevoile si sa aleaga una dintre aceste formule de lucru. Atat fermierii mici, cat si fermierii mari, vor avea parte de un sprijin consistent”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE