Daniel Buda, despre sustinerea crescatorilor de bovine: „pe langa un sprijin consistent, CE trebuie sa considere limitarea importurilor din afara UE”

Facebook
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, a vorbit despre o problema sensibila cu care se confrunta zootehnia europeana, si anume sectorul de crestere a bovinelor, care a fost marcat de provocarile ultimilor ani si unde sunt necesare masuri concrete de sprijin.

De asemenea, oficialul a vorbit si despre o masura indirecta de sprijin a acestui sector, si anume limitarea importurilor de carne de vita din spatiul extracomunitar, astfel incat fermierii sa poata ramane competitivi pe piata. In cele ce urmeaza va redam precizarile europarlamentarului Daniel Buda, publicate pe pagina sa de Facebook.

„Pe langa un sprijin consistent care ar trebui dat crescatorilor de bovine, Comisia Europeana trebuie sa evalueze posibilitatea limitarii importurilor de carne de vita din afara UE pentru a nu-i falimenta pe fermierii europeni!

In cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, al carei vicepresedinte sunt, a fost sustinuta o prezentare de un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) privind situatia actuala de pe pietele agricole. In cadrul interventiei pe care am avut-o, am atras atentia asupra provocarilor multiple cu care se confrunta crescatorii de bovine si necesitatii introducerii unor masuri de sprijin concret. De asemenea, ar trebui evaluata posibilitatea de a limita intr-o forma sau alta importurile din afara UE de carne de vita.

Mai mult, am readus in discutie abordarea incoerenta a Comisiei cu privire la carnea rosie. Pe de-o parte, acest produs nu intra in programul de promovare a Comisiei Europene din cauza ca aceasta institutie asociaza aparitia cancerului de consumul de carne rosie, dar pe de alta parte, Comisia Europeana sprijina importurile de carne rosie din afara UE. Un consum echilibrat de carne rosie nu afecteaza sanatatea umana, ci dimpotriva, are efecte benefice. La final, am subliniat necesitatea cresteriii accesibilitatii produselor bio pentru ca ne putem afla in situatia in care nu vom mai avea cerere pentru aceste produse.

Dar iata interventia pe care am avut-o:

Multumesc, domnule presedinte. As dori sa fac cateva observatii pe marginea expunerii facute, in mod special, cu privire la carnea de vita. Domnule director, cred ca aveti date eronate din teren, cel putin, in Romania lucrurile stau cu totul altfel. Avand in vedere ca sectorul HoReCa a fost inchis, iar carnea de vita se consuma cu precadere in restaurant, acest lucru a dus la o scadere drastica a preturilor, cel putin in tara de unde provin, repet, unde pretul la kilogramul de carne de vita de reforma este de aproape 1 euro, iar pentru viteii ingrasati, pretul este de 1,8 euro aproximativ pe kilogram. Acesta este mult sub pretul de cost pe kilogramul de carne produs, iar acest lucru in conditiile in care avem o logica a cresterii preturilor a furajelor. Avem o crestere cu 30% a pretului la porumb, comparativ cu acum 2 luni de zile.

In acelasi timp, v-as ruga sa evaluati posibilitatea limitarii importurilor de carne de vita din afara UE. Altfel, ii sufocati pe fermierii din interiorul UE, mai ales daca nu veniti cu sprijin consistent in aceasta perioada. In opinia mea, sectorul zootehnic a fost cel mai afectat de aceasta criza generata de COVID-19. Animalele nu le poti pune intr-un raft, sa astepte pana trece COVID-ul. Acest lucru va trebui sa il aveti in vedere.

Pe de-o parte, avem o abordare ce sufera de o fractura de logica privind carnea rosie. Din perspectiva Comisiei, consumul de carne rosie reprezinta un factor ce duce la aparitia cancerului, motiv pentru care au scos carnea rosie din programul de promovare a produselor agroalimentare. Pe de alta parte, venim cu resurse financiare, ce-i drept, modeste, cu ajutorul carora stimulam bunastarea animalelor, iar in acelasi timp, avem importuri de carne rosie. Hotarati-va odata! Daca avem de-a face cu carne rosie care provoaca cancer, atunci haideti sa nu mai importam carne rosie din afara UE. A fost o greseala din partea Comisiei Europene ca a venit cu aceasta comunicare deoarece consumul echilibrat de carne rosie nu are cum sa dauneze sanatatii, ci dimpotriva, ii imbunatateste sanatatea.

O ultima chestiune referitoare la piata pentru produsele bio. Aseara am mers la magazinul Carrefour de langa Parlament pentru a-mi cumpara niste legume. Am fost socat sa vad diferenta de pret dintre produsele in sistem classic produse, de exemplu, ardeiul era 3 euro per kilogram, iar cel bio era 14 euro per kilogram. Domnule director, haideti sa vedem cat de accesibile sunt aceste produse bio pentru consumatori. Daca nu avem un echilibru in ce priveste sprijinirea producatorilor bio, o sa avem produse bio pe piata, dar nu vom avea cine sa le cumpere. Multumesc.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE