Daniel Buda: UE trebuie sa sustina conditiile de transport animale

Facebook
Twitter

CE trebuie sa sustina investitiile in tehnologii, care sa imbunatateasca toate conditiile de transport animale, considera europarlamentarul Daniel Buda.

La nivel european au loc in ultima vreme discutii pe tema bunastarii animalelor, inclusiv in timpul transportului.

In cadrul Comisiei privind Protectia animalelor in timpul transportului din Parlamentul European, a avut loc o audiere publica, la care au participat mai multi experti ce au formulat recomandari de viitor pentru imbunatatirea componentei de bunastare a animalelor pe durata transportului.

„In calitate de coordonator al Grupului PPE, am adresat o serie de intrebari expertilor pe marginea prezentarilor sustinute cu privire la urmatoarele elemente: alternative pentru fermierii care exporta in state ce nu accepta carcase, modalitatea de transport a animalelor pentru reproductie, transportul viteilor neintarcati, crearea unei retele de abatoare, dar si implementarea tehnologiei moderne pentru a imbunatati conditiile de transport al animalelor, sustinuta prin mijloace financiare de UE”, scrie eurodeputatul Daniel Buda.

Este nevoie de imbunatatirea conditiilor de bunastare a animalelor pe durata transportului, dar costurile pentru investitii in tehnologii de asigurare a unui climat optim pe durata transportului in camioane si pe vase ar fi prohibitive pentru majoritatea firmelor de transport, spune europarlamentarul PNL.

„Ar trebui sa venim cu resurse financiare din PAC pentru a moderniza transportul?

Daca am inchide transportul animalelor (…) am distruge practic sectorul zootehnic”, a punctat Daniel Buda.

Citeste si: Explozie a preturilor la ingrasaminte: cultivatorii de porumb cauta alternative

Reprezentantii industriei spun ca nu este nevoie de noi reglementari, ci de aplicarea celor deja existente.

„Nu avem nevoie de un alt regulament in afara de 1/2005. Daca vrem sa protejam animalele, trebuie sa punem la dispozitie resursele necesare pentru ca transporturile sa fie facute cu mijloacele necesare.

Pe nave, e nevoie ca veterinari oficiali sa insoteasca transporturile. Bunastarea animalelor nu se protejeaza cu reguli, ci dand posibilitatea de a adapta mijloacele de transport.

Haideti sa nu mai vorbim de reguli mai stricte, ci de finantari care ar fi mult mai potrivite”, a spus Giuliano Marchesin, Director al organizatiei crescatiorilor italieni de bovine OI Intercarneitalia.

In acelasi timp, Daniel Buda a insistat asupra necesitatii dezvoltarii retelei de abatoare, dar si a infractructurii rutiere astfel incat distantele de transport sa fie mult mai scurte.

„Totusi, trebuie sa stimulam statele membre pentru ca in Planurile Nationale Strategice sa vina cu o resursa financiara pentru a se dezvolta aceste capacitati de abatorizare”, a punctat eurodeputatul.

„In zona de unde sunt eu, cel mai apropiat abator este la 239 de km.

Daca un animal isi rupe piciorul, trebuie sa parcurga aceasta distanta. Suntem in aceasta realitate.

Ce putem face pentru a schimba aceasta realitate?”, a mai spus el.

Buda a mentionat ca trebuie pusa presiune pe autoritatile statelor membre pentru a dezvolta aceste retele in asa fel incat sa ajute la solutionarea acestei probleme spinoase privind limitarea transportului de animale. „

Mai mult, prin aceste retele, dam plus valoare zonelor deoarece un abator ofera posibilitatea de a crea locuri de munca, iar consumatorii au accesibila carne mai proaspata, la preturi accesibile”, a mai spus europarlamentarul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE