Comisia Europeana investeste 1,5 miliarde euro fonduri europene 2021 in proiecte inovatoare in domeniul tehnologiilor curate.
Comisia Europeana (CE) a lansat, pe 26 octombrie, cea de a doua cerere de propuneri pentru proiecte la scara larga finantate cu fonduri europene 2021 din cadrul Fondului pentru inovare. Acesta este unul dintre cele mai mari programe din lume pentru demonstrarea tehnologiilor inovatoare cu emisii scazute de dioxid de carbon.
Programul este finantat din veniturile obtinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii. Cu un buget de 1,5 miliarde de euro, fondul va finanta tehnologii revolutionare in domeniile energiei din surse regenerabile, al industriilor mari consumatoare de energie, al stocarii energiei si al captarii, utilizarii si stocarii dioxidului de carbon.
Fonduri europene 2021 pentru proiecte inovatoare
„Fondul pentru inovare ajuta la aplicarea pe scara larga a solutiilor tehnologice necesare pentru tranzitia verde. Prin aceasta cerere de propuneri, vom sprijini proiectele inovatoare, accelerandu-le si aducandu-le pe piata cat mai curand posibil. Aceasta investitie va sprijini decarbonizarea economiei Europei, pregatind terenul pentru neutralitatea climatica in 2050 si consolidand pozitia Europei de lider tehnologic la scara mondiala”, a declarat vicepresedintele executiv Frans Timmermans, se arata intr-un comunicat remis de CE.
Luand in considerare numarul foarte mare de proiecte prezentate in cadrul primei cereri de propuneri si de rezerva substantiala de proiecte, CE a simplificat procesul de depunere a cererilor. Acum procesul de depunere de proiecte cu fonduri europene 2021 consta acum dintr-o singura etapa. Acest lucru va reduce semnificativ intervalul de timp de la depunerea cererii pana la acordarea finantarii cu fonduri europene 2021.
Proiectele vor fi evaluate in functie de potentialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de sera, de potentialul lor de inovare, de maturitatea financiara si tehnica, precum si de potentialul lor de aplicare la scara larga si de rentabilitatea lor.
Cererea de propuneri este deschisa pentru proiecte din toate statele membre ale UE, Islanda si Norvegia, pana la 3 martie 2022.
Pentru proiectele care sunt promitatoare, dar nu suficient de mature pentru acordarea unui grant, va fi disponibila asistenta pentru dezvoltarea proiectelor din partea Bancii Europene de Investitii.
Etapele urmatoare
Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finantare si de licitatie al UE. Pe acest portal sunt disponibile mai multe detalii privind intreaga procedura.
Termenul-limita pentru depunerea proiectelor este 3 martie 2022. Depunatorii proiectelor vor fi informati cu privire la rezultatele evaluarii in cursul celui de al treilea trimestru al anului 2022.
Acordarea granturilor si semnarea proiectelor va avea loc in al patrulea trimestru al anului 2022.