APIA, noutati despre o noua plata pentru crescatorii de animale

Facebook
Twitter

APIA, prin Centrele Judetene, informeaza ca efectueaza plata ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, solicitat prin cererile de plata aferente serviciilor prestate in luna mai 2021, in suma de 1.245.343,55 lei, pentru un numar de 27 solicitanti.

Suma autorizata la plata se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru solicitantii care au accesat aceasta forma de ajutor de stat in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitantii ajutorului de stat sunt asociatii sau organizatii de crescatori de animale care presteaza serviciile prevazute la art. 1 alin. (1) si care indeplinesc urmatoarele conditii:

a)sunt persoane juridice conform legislatiei in vigoare;

b)sunt acreditati de catre ANARZ pentru intocmirea si mentinerea registrelor genealogice ale raselor de animale si/sau pentru determinarea calitatii genetice a raselor de animale;Modificari(1)

c)efectueaza serviciile prevazute la art. 27 alin. (1)  a)si/sau lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei;

d)realizeaza parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicita sprijinul financiar.

 (1) Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor prevazute la art. 1 alin. (1) si la art. 27 alin. (1) lit. a) si b) din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei este:

a)de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrelor genealogice;

b)de pana la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul septelului si a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.

(2) Cheltuielile eligibile pentru acordarea ajutorului de stat in cazul serviciilor prevazute la alin. (1) lit. a) sunt conditionate de realizarea urmatoarelor activitati:

a)colectarea si gestionarea datelor privind animalele, respectiv originea animalului, data nasterii, data insamantarii, data iesirii din efectiv si cauza acesteia, evaluarea animalelor de catre expert, actualizarea si prelucrarea datelor necesare pentru intocmirea si mentinerea registrelor genealogice;

b)activitatile administrative care au legatura cu inregistrarea datelor relevante privind animalele in registrele genealogice;

c)actualizarea software-urilor pentru gestionarea datelor in registrele genealogice;

d)publicarea informatiilor cu privire la registrele genealogice si a datelor din registrele genealogice; sau

e)alte activitati conexe intocmirii si mentinerii registrului genealogic.

(3) Cheltuielile eligibile pentru acordarea ajutorului de stat in cazul serviciilor prevazute la alin. (1) lit. b) sunt conditionate de realizarea urmatoarelor activitati:

a)efectuarea testelor sau a controalelor;

b)activitati conexe colectarii si evaluarii datelor obtinute din testele si controalele respective care vizeaza evaluarea genetica a animalelor pentru punerea in aplicare a unor tehnici avansate de reproducere si pentru mentinerea diversitatii genetice; sau

c)alte activitati conexe serviciilor de determinare a calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE