ARC: autoritatile trebuie sa isi asume o Lege a Porcului, pentru a stopa raspandirea pestei porcine africane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Autoritatile sunt responsabile cu oprirea raspandirii virusului pestei porcine africane si cu relansarea sistemului de crestere a porcului in Romania, iar acest lucru poate fi posibil doar prin adoptarea unei Legi a porcului, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

„Cred ca ar trebui depuse eforturi substantiale din partea autoritatilor, pentru a opri raspandirea virusului pestei porcine africane si a relansa sistemul de crestere a porcului din tara noastra. Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de catre toti factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care sa se instituie masuri clare de biosecuritate la nivelul gospodariilor populatiei, sa se intreprinda actiuni de constientizare la sate asupra pericolului pe care il reprezinta pesta porcina africana pentru economia regionala si nationala si masurile pe care detinatorii de animale trebuie sa le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului. De asemenea, limitarea numarului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu si interzicerea reproductiei in gospodarii ar contribui la un mai bun control al miscarilor de animale si carne si ar diminua piata neagra”, a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Pe de alta parte, acordarea de ajutoare de stat substantiale pentru dezvoltarea fermelor de reproductie care sa asigure necesarul de purcei, reducand astfel importurile, ar fi o masura care ar revigora sectorul si implicit ar creste disponibilitatea de carne materie prima pentru procesare.

„Poate ca la prima vedere unele dintre aceste masuri au caracter nepopular, insa noi consideram ca sunt unica solutie ca Romania sa nu se transforme intr-o noua Sardinia, cu implicatii socio-economice pentru decenii de acum incolo”, a adaugat Dana Tanase.

Evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei a dus si la inchiderea abrupta a exporturilor de carne proaspata de porc, chiar daca in prezent legislatia UE permite exportul de porci crescuti in fermele care nu sunt afectate de pesta, iar acest lucru a condus la cresterea importurilor.

„Pesta porcina africana a condus practic la inchiderea exporturilor de carne proaspata de porc. In anul 2018 a avut loc o scadere accentuata a exporturilor, de aproximativ 42%, care a fost si mai abrupta in 2019, comparativ cu anul anterior, de pana la 61%, ca in 2020 sa mai scada cu inca 49% fata de 2019. Practic, in momentul de fata, nici macar nu mai putem exporta carne de porc provenita de la porcii crescuti in fermele din statele membre care nu sunt afectate de pesta porcina africana, cu toate ca legislatia Uniunii Europene prevede aceasta posibilitate. In contextul scaderii productiei de carne s-a adus din spatiul european mai multa carne de porc, in 2018, cu aproape 50% mai mult fata de 2017, iar in 2019 cu 6,63% mai mult fata de anul anterior”, a subliniat Dana Tanase.

Tarile de unde se aduce cea mai multa carne de porc sunt Germania, Spania, Ungaria si Danemarca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE