albine

Sprijin pentru apicultori. Ultimele zile pentru depunerea cererii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza beneficiarii ca, Cererile de plata pentru accesarea Programului National Apicol (PNA)  se pot depune pana la data de 2 august 2021 inclusiv, avand in vedere ca termenul limita de 31 iulie 2021 este zi nelucratoare.

  • Actiunile finantate prin Programul National Apicol in anul 2021

Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori

1.- consultanta in apicultura;

2.- promovarea apiculturii si a produselor apicole;

3.- organizarea de cursuri de perfectionare in apicultura;

4.- achizitia de catre formele asociative de echipament pentru procesarea cererii;

5.- achizitia de catre formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.

Combaterea agresorilor si a bolilor specifice stupilor, in special a varoozei- Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei

Rationalizarea transhumantei / stuparitului pastoral:

1. Achizitionarea de cutii in vederea inlocuirii cutiilor uzate in urma deplasarii in pastoral;

2. Achizitionarea de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere, topitor de ceara, maturator;

3. Achizitionarea de unelte apicole si echipamente de protectie- echipament apicol de protectie, afumator, dalta apicola, furculita pentru descapacit, cutit pentru descapacit, sita filtrare miere;

4. Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie -–remorci/pavilioane apicole si mijloace fara autopropulsie de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral.

Masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol din Uniune:

1. Achizitionarea de matci si/sau familii de albine;

2. Achizitionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de catre stupinele de elita si de multiplicare;

3. Achizitionarea de accesorii apicole de catre stupinele de elita si de multiplicare.

Imbunatatirea calitatii produselor in vederea unei mai bune valorificari a produselor pe piata –Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care sa ateste calitatea mierii.

Precizam ca numai solicitantii care au depus cererea de intentie pana la data de 31 mai 2021, respectiv formele asociative apicole legal constituite pentru masura A “Asistenta tehnica pentru apicultori si organizatiile de apicultori”, si apicultorii pentru actiunile C.4. „Achizitionarea de mijloace de transport apicol fara autopropulsie – remorca apicola/pavilion apicol si mijloace fara autopropulsie de incarcare–descarcare a stupilor in pastoral”, respectiv D.3. “Achizitionarea de accesorii apicole de catre stupinele de elita/multiplicare au dreptul sa depuna cererea de plata prin care vor solicita sprijin pentru acelasi produs/produse din cererea de intentie.

Valoarea sprijinului financiar alocat anului 2021 pentru Programul National Apicol este de 59.215 mii lei.

Program National Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop imbunatatirea productiei si comercializarii produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Totodata, mentionam, plata sprijinului financiar se va efectua de catre APIA  dupa controlul tuturor cererilor de plata si dupa centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea incadrarii in plafonul alocat pentru fiecare masura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE