INS: productia agricola din 2020, in scadere cu 15,5%. Care sunt cauzele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2020, valoarea productiei agricole a scazut cu 15,4%, din cauza unei diminuari cu 21,5% a productiei vegetale si al unor scaderi de 1,2%, consemnate atat de productia animala cat si de serviciile agricole, se arata intr-o analiza INS.

Valoarea productiei ramurii agricole s-a cifrat la 81,4 miliarde de lei preturi curente, in conditiile realizarii unei productii vegetale de 52,8 miliarde de lei si unei productii animale de 26,7 miliarde de lei. Valoarea serviciilor agricole a fost de 1,8 miliarde de lei.

„In anul 2020, structura valorii productiei ramurii agricole a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 64,9%, cu 5,1 puncte procentuale in scadere fata de anul anterior, productia animala de 32,9%, cu 4,9 puncte procentuale in crestere fata de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%”, precizeaza INS.

In ceea ce priveste productia vegetala in anul 2020, pe principalele grupe de culturi, cresteri ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe si struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutret (+1,2 puncte procentuale) si la cartofi (+1,0 puncte procentuale) iar scaderi la cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) si plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Structura valorii productiei animale in anul 2020, pe principalele specii si grupe de produse, prezinta cresteri ale ponderilor valorii productiei la ovine si caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) si alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale) si scaderi la pasari (-1,4 puncte procentuale) si porcine (-0,5 puncte procentuale).

Potrivit precizarilor INS, productia ramurii agricole este determinata conform metodologiei Eurostat privind “Conturile Economice pentru Agricultura” si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile care se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE